Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkklokkendeskundige luidt noodklok: 'Het moet creatiever'

Geplaatst opdonderdag 15 november 2018 - 20:50

"Het hoeft niet iedere zondag hetzelfde te klinken." Dat kregen zo'n 85 Limburgse kosters onlangs te horen op een bijeenkomst in Roermond over het luiden van de kerkklokken.

Het online magazine Clavis schrijft over de bijeenkomst.

Variatie
Het Bisdom in Roermond organiseerde de cursus. De gastspreker was klokkendeskundige Bert Augustus. Ondanks dat het klokkengeluid over het algemeen geautomatiseerd is, kunnen volgens hem kosters variëren met de melodieën. "Elke klok klinkt anders. Als je meer klokken in een toren hebt, kun je die op diverse manieren luiden", zo legde Augustus uit. "Door elke klok een nummer te geven, kun je schema’s maken van de verschillende wijzen waarop de klokken samen of juist door elkaar luiden."

Verschil creëren
Kosters bedienen alle kerkklokken met een knop. Meestal worden er vaste luidschema's gebruikt. Dat vindt de klokkendeskundige jammer. "Het kan ook anders. Met bijvoorbeeld vier klokken kun je wel twintig verschillende schema’s bedenken. Je kunt daardoor verschil creëren tussen feestdagen of de tijd van het jaar."

Met app bedienen
Tijdens de masterclass van de deskundige werd ook gesproken over de nieuwste ontwikkelingen. Met een app is het mogelijk om de kerkklokken van thuis uit te bedienen. Koster Go Grooten uit Holtum maakt al vele jaren gebruik van een soortgelijk systeem op zijn telefoon. "Ik heb de kerkklokken van onze Sint Martinuskerk wel eens vanuit Parijs laten luiden. Dat kan allemaal, mits je goede verbinding hebt natuurlijk."

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen