Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerkklokkendeskundige luidt noodklok: 'Het moet creatiever'

Geplaatst opdonderdag 15 november 2018 - 20:50

"Het hoeft niet iedere zondag hetzelfde te klinken." Dat kregen zo'n 85 Limburgse kosters onlangs te horen op een bijeenkomst in Roermond over het luiden van de kerkklokken.

Het online magazine Clavis schrijft over de bijeenkomst.

Variatie
Het Bisdom in Roermond organiseerde de cursus. De gastspreker was klokkendeskundige Bert Augustus. Ondanks dat het klokkengeluid over het algemeen geautomatiseerd is, kunnen volgens hem kosters variëren met de melodieën. "Elke klok klinkt anders. Als je meer klokken in een toren hebt, kun je die op diverse manieren luiden", zo legde Augustus uit. "Door elke klok een nummer te geven, kun je schema’s maken van de verschillende wijzen waarop de klokken samen of juist door elkaar luiden."

Verschil creëren
Kosters bedienen alle kerkklokken met een knop. Meestal worden er vaste luidschema's gebruikt. Dat vindt de klokkendeskundige jammer. "Het kan ook anders. Met bijvoorbeeld vier klokken kun je wel twintig verschillende schema’s bedenken. Je kunt daardoor verschil creëren tussen feestdagen of de tijd van het jaar."

Met app bedienen
Tijdens de masterclass van de deskundige werd ook gesproken over de nieuwste ontwikkelingen. Met een app is het mogelijk om de kerkklokken van thuis uit te bedienen. Koster Go Grooten uit Holtum maakt al vele jaren gebruik van een soortgelijk systeem op zijn telefoon. "Ik heb de kerkklokken van onze Sint Martinuskerk wel eens vanuit Parijs laten luiden. Dat kan allemaal, mits je goede verbinding hebt natuurlijk."

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen