Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerken in Maastricht verrast door reclamebelasting

Geplaatst opwoensdag 5 november 2014 - 5:47

Een aantal burgers, instanties en kerken in Maastricht is onaangenaam verrast door een aanslag van bijna 600 euro voor reclamebelasting.

Onder hen de Sint Servaas, de Sterre der Zee en de Orthodoxe Kerk.

Reclamebelasting
Bij zuster Martha van de Orthodoxe Kerk aan de Sint Maartenslaan in Wyck is het voor de tweede keer prijs. Vijf jaar geleden viel er al een belastingaanslag op de mat voor het gevelkruis. Nu is het opnieuw raak. Ze moet bijna 600 euro betalen. Alleen weet ze nu niet waarvoor. Want de aanslag vertelt alleen dat het om reclamebelasting over 2014 gaat en dat de grootte van het reclameobject een vierkante meter bestrijkt.

'Verscheur maar'
Volgens haar kan het alleen op een kruis duiden of op het dienstenrooster. "En dat laatste is helemaal niet vanaf de straat te lezen. Ik word hier zo moe van. De mevrouw van de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen (BsGW) vroeg me of ik een bezwaarbrief wilde schrijven. Dat heb ik beleefd geweigerd. 'Dit is jullie fout en die moeten jullie rechtzetten.' Toen zei ze: 'Dan verscheur hem maar.'"

Bezwaar
Ook de Sterre der Zee en de Sint Servaas moeten in de buidel tasten. Volgens penningmeester Arno Goessen van de Sterre der Zee heeft zijn parochie bezwaar aangetekend bij de Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen die sinds 1 januari 2014 de heffing van de gemeenten heeft overgenomen. "Onze parochie heeft meer onroerend goed in haar bezit. Maar mocht het om de kerk gaan, dan moeten we de kruisen maar van de torens halen." Bij de Sint Servaasbasiliek klinken gelijke geluiden.

Particulieren
Ook particulieren zijn de dupe. Zoals John Verheijde (68) in de Tongersestraat. Hij vermoedt dat hij een aanslag heeft gekregen vanwege een tegeltableau in het portiek naast de deur waarop een ossenkop staat afgebeeld.

De BsGW heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de klachten over de aanslagen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Foute reclamebelasting in Maastricht door overdracht
Kaars geloof (27 mrt 2020)
Kapel loopt tienduizenden euro's aan kaarsenverkoop mis
Armeense steen ingezegend in Maastricht
Steeds meer grote schepen op de Maas
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen