Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerken bezig met aanpassingen voor 'nieuwe normaal'

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 22:01

Net als bijvoorbeeld café's en restaurants openen ook kerken vanaf 1 juni weer hun deuren voor kerkgangers.

Om ervoor te zorgen dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kan houden, worden in kerken de benodigde voorzorgsmaatregelen getroffen.

Stickers
"Ik vind het belangrijk dat je niet kunt zeggen dat het virus opgelopen is in de kerk", zegt pastoor Wim van Meijgaarden uit Meerssen. "Wij moeten er alles aan doen om verspreiding te voorkomen". In zijn basiliek heeft Van Meijgaarden samen met de koster afgelopen week met rode linten diverse kerkbanken afgesloten en zijn er stickers geplakt op de mogelijke zitplaatsen.

Video: L1

Lees ook: Bisschop: 'In de kerken is afstand goed mogelijk'

Twee vieringen
Omdat in de kerken net als elders maar 30 mensen samen mogen zijn, gaat Van Meijgaarden op zondagochtenden twee vieringen achter elkaar houden. "Op een normale zondag ontvang ik hier ongeveer 400 mensen in de kerk", zegt Van Meijgaarden "Nu krijg ik die zelfs niet in twee vieringen, maar ik kan wel meer mensen de kans bieden om de mis te vieren". Tussen de vieringen door wordt de basiliek tijdelijk gesloten, zodat de banken kunnen worden gedesinfecteerd.

Ziek
Voor de pastoor is het extra spannend om weer te beginnen aangezien hij in maart zelf getroffen werd door het coronavirus. "Ik doe mijn gewone werk weer", vertelt van Meijgaarden. "Maar ik moet één ding zeggen: je bent doodziek en het duurt nog heel lang voordat alle gevolgen ervan weg zijn."

Lees ook: Pastoor Meerssen getroffen door corona

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen