Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerken bezig met aanpassingen voor 'nieuwe normaal'

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 22:01

Net als bijvoorbeeld café's en restaurants openen ook kerken vanaf 1 juni weer hun deuren voor kerkgangers.

Om ervoor te zorgen dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kan houden, worden in kerken de benodigde voorzorgsmaatregelen getroffen.

Stickers
"Ik vind het belangrijk dat je niet kunt zeggen dat het virus opgelopen is in de kerk", zegt pastoor Wim van Meijgaarden uit Meerssen. "Wij moeten er alles aan doen om verspreiding te voorkomen". In zijn basiliek heeft Van Meijgaarden samen met de koster afgelopen week met rode linten diverse kerkbanken afgesloten en zijn er stickers geplakt op de mogelijke zitplaatsen.

Video: L1

Lees ook: Bisschop: 'In de kerken is afstand goed mogelijk'

Twee vieringen
Omdat in de kerken net als elders maar 30 mensen samen mogen zijn, gaat Van Meijgaarden op zondagochtenden twee vieringen achter elkaar houden. "Op een normale zondag ontvang ik hier ongeveer 400 mensen in de kerk", zegt Van Meijgaarden "Nu krijg ik die zelfs niet in twee vieringen, maar ik kan wel meer mensen de kans bieden om de mis te vieren". Tussen de vieringen door wordt de basiliek tijdelijk gesloten, zodat de banken kunnen worden gedesinfecteerd.

Ziek
Voor de pastoor is het extra spannend om weer te beginnen aangezien hij in maart zelf getroffen werd door het coronavirus. "Ik doe mijn gewone werk weer", vertelt van Meijgaarden. "Maar ik moet één ding zeggen: je bent doodziek en het duurt nog heel lang voordat alle gevolgen ervan weg zijn."

Lees ook: Pastoor Meerssen getroffen door corona

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen