Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Kerk vreesde vooral reputatie in misbruikkwestie’

Geplaatst opmaandag 2 mei 2016 - 21:11

De katholieke kerk heeft zich rond misbruikschandalen lange tijd vooral zorgen gemaakt over de eigen reputatie en de goede naam.

Kerkelijke instituten moeten dat openlijk toegeven, stelt pater Johan Verschueren in de Limburgse kranten. Hij is als provinciaal (overste) de hoogste functionaris van de Jezuïeten in Vlaanderen en Nederland.

Goede naam
"De slachtoffers van het seksueel misbruik waren vijf jaar geleden voor de kerkelijke instituten gevaarlijk en storend. Ze konden onze goede naam door het slijk sleuren. We verdachten ze gemakkelijk van vrijzinnige of
atheïstische sympathieën, en dat ze zich door dit genre van journalisten lieten opvoeren. Hun advocaten, geen haar beter natuurlijk. En uiteraard, slachtoffers en hun advocaten waren belust op geld, het geld van de religieuzen dat voor de goede werken bestemd was", aldus Verschueren die sinds zijn benoeming tot provinciaal in 2012 een honderdtal meldingen van seksueel misbruik te verwerken kreeg.

Schuld bekennen
Verschueren roept de kerkelijke instituten op om openhartig schuld te bekennen. Alleen op die manier kan de kerk ook vergeving krijgen van slachtoffers, stelt hij. In een reactie laat de Bisschoppenconferentie namens de katholieke kerk weten zich 'niet herkent in het beeld dat pater Verschueren schetst'.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Misbruik binnen de RK Kerk
Misbruikmeldpunt kerk moet tot 1 mei open blijven
Misbruik binnen de RK Kerk
Meldpunt misbruik kerk blijft open
Rel rond subsidie van vereniging misbruikslachtoffers
Deetman bekijkt 'doofpot' van de kerk
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen