Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Kerk vreesde vooral reputatie in misbruikkwestie’

Geplaatst opmaandag 2 mei 2016 - 21:11

De katholieke kerk heeft zich rond misbruikschandalen lange tijd vooral zorgen gemaakt over de eigen reputatie en de goede naam.

Kerkelijke instituten moeten dat openlijk toegeven, stelt pater Johan Verschueren in de Limburgse kranten. Hij is als provinciaal (overste) de hoogste functionaris van de Jezuïeten in Vlaanderen en Nederland.

Goede naam
"De slachtoffers van het seksueel misbruik waren vijf jaar geleden voor de kerkelijke instituten gevaarlijk en storend. Ze konden onze goede naam door het slijk sleuren. We verdachten ze gemakkelijk van vrijzinnige of
atheïstische sympathieën, en dat ze zich door dit genre van journalisten lieten opvoeren. Hun advocaten, geen haar beter natuurlijk. En uiteraard, slachtoffers en hun advocaten waren belust op geld, het geld van de religieuzen dat voor de goede werken bestemd was", aldus Verschueren die sinds zijn benoeming tot provinciaal in 2012 een honderdtal meldingen van seksueel misbruik te verwerken kreeg.

Schuld bekennen
Verschueren roept de kerkelijke instituten op om openhartig schuld te bekennen. Alleen op die manier kan de kerk ook vergeving krijgen van slachtoffers, stelt hij. In een reactie laat de Bisschoppenconferentie namens de katholieke kerk weten zich 'niet herkent in het beeld dat pater Verschueren schetst'.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Misbruik binnen de RK Kerk
Misbruikmeldpunt kerk moet tot 1 mei open blijven
Misbruik binnen de RK Kerk
Meldpunt misbruik kerk blijft open
Rel rond subsidie van vereniging misbruikslachtoffers
Deetman bekijkt 'doofpot' van de kerk
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen