Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Kerk vreesde vooral reputatie in misbruikkwestie’

Geplaatst opmaandag 2 mei 2016 - 21:11

De katholieke kerk heeft zich rond misbruikschandalen lange tijd vooral zorgen gemaakt over de eigen reputatie en de goede naam.

Kerkelijke instituten moeten dat openlijk toegeven, stelt pater Johan Verschueren in de Limburgse kranten. Hij is als provinciaal (overste) de hoogste functionaris van de Jezuïeten in Vlaanderen en Nederland.

Goede naam
"De slachtoffers van het seksueel misbruik waren vijf jaar geleden voor de kerkelijke instituten gevaarlijk en storend. Ze konden onze goede naam door het slijk sleuren. We verdachten ze gemakkelijk van vrijzinnige of
atheïstische sympathieën, en dat ze zich door dit genre van journalisten lieten opvoeren. Hun advocaten, geen haar beter natuurlijk. En uiteraard, slachtoffers en hun advocaten waren belust op geld, het geld van de religieuzen dat voor de goede werken bestemd was", aldus Verschueren die sinds zijn benoeming tot provinciaal in 2012 een honderdtal meldingen van seksueel misbruik te verwerken kreeg.

Schuld bekennen
Verschueren roept de kerkelijke instituten op om openhartig schuld te bekennen. Alleen op die manier kan de kerk ook vergeving krijgen van slachtoffers, stelt hij. In een reactie laat de Bisschoppenconferentie namens de katholieke kerk weten zich 'niet herkent in het beeld dat pater Verschueren schetst'.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Misbruik binnen de RK Kerk
Misbruikmeldpunt kerk moet tot 1 mei open blijven
Misbruik binnen de RK Kerk
Meldpunt misbruik kerk blijft open
Rel rond subsidie van vereniging misbruikslachtoffers
Deetman bekijkt 'doofpot' van de kerk
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen