Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerk neemt maatregelen tegen terreurdreiging

Geplaatst opvrijdag 23 december 2016 - 6:34

Cameratoezicht en een risico-inventarisatie maken. Het zijn enkele van de richtlijnen over hoe om te gaan met terreurdreiging die alle katholieke kerkbesturen in Limburg toegestuurd hebben gekregen.

Aanleiding voor de tips is de door IS opgeëiste moord op een Franse priester in juli van dit jaar.

Factsheet
Alle katholieke kerkbesturen in Limburg hebben gisteren een checklist gekregen die betrekking heeft op de veiligheid in en om de kerken. De Factsheet Kerk en Veiligheid is opgesteld naar aanleiding van de door IS opgeëiste moord op een Franse priester, in juli van dit jaar.

Terreurdreiging
De checklist komt van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), een overlegorgaan van de Nederlandse kerken en de rijksoverheid. Ze is deze week verstuurd aan alle Nederlandse parochies. Het schrijven bevat richtlijnen en tips voor kerkbesturen omtrent de omgang met terreurdreiging en vandalisme.

Maatregelen
Zo wordt onder meer aangeraden om voor elke kerk een risico-inventarisatie te maken en zo nodig maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door cameratoezicht in te stellen. Ook overleg met politie en gemeentebestuur wordt geadviseerd, net als het in elke parochie aanwijzen van een persoon die verantwoordelijk is voor de veiligheid. Bij de factsheet gaat het nadrukkelijk om vrijblijvende adviezen en handvatten, niet om voorschriften, zegt woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond.

Kerstmarkt
De anti-terreurchecklist valt enkele dagen voor kerst en vlak na de aanslag op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in Berlijn op de mat bij de Limburgse parochies. Volgens Bemelmans is er geen verband. Directe aanleiding is de moord op een 85-jarige priester in een kerk in Normandië, in juli dit jaar. De daad werd opgeëist door terreurbeweging IS.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Kerk Geloof
Kerk krijgt niet langer adresgegevens van parochianen
Afscheidsviering bisschop Frans Wiertz live bij L1
Openlijk verzet tegen nieuw onzevader
'Limburgse bisschoppen waren fel tegen nieuw onzevader'
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen