Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerk neemt maatregelen tegen terreurdreiging

Geplaatst opvrijdag 23 december 2016 - 6:34

Cameratoezicht en een risico-inventarisatie maken. Het zijn enkele van de richtlijnen over hoe om te gaan met terreurdreiging die alle katholieke kerkbesturen in Limburg toegestuurd hebben gekregen.

Aanleiding voor de tips is de door IS opgeëiste moord op een Franse priester in juli van dit jaar.

Factsheet
Alle katholieke kerkbesturen in Limburg hebben gisteren een checklist gekregen die betrekking heeft op de veiligheid in en om de kerken. De Factsheet Kerk en Veiligheid is opgesteld naar aanleiding van de door IS opgeëiste moord op een Franse priester, in juli van dit jaar.

Terreurdreiging
De checklist komt van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), een overlegorgaan van de Nederlandse kerken en de rijksoverheid. Ze is deze week verstuurd aan alle Nederlandse parochies. Het schrijven bevat richtlijnen en tips voor kerkbesturen omtrent de omgang met terreurdreiging en vandalisme.

Maatregelen
Zo wordt onder meer aangeraden om voor elke kerk een risico-inventarisatie te maken en zo nodig maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door cameratoezicht in te stellen. Ook overleg met politie en gemeentebestuur wordt geadviseerd, net als het in elke parochie aanwijzen van een persoon die verantwoordelijk is voor de veiligheid. Bij de factsheet gaat het nadrukkelijk om vrijblijvende adviezen en handvatten, niet om voorschriften, zegt woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond.

Kerstmarkt
De anti-terreurchecklist valt enkele dagen voor kerst en vlak na de aanslag op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche in Berlijn op de mat bij de Limburgse parochies. Volgens Bemelmans is er geen verband. Directe aanleiding is de moord op een 85-jarige priester in een kerk in Normandië, in juli dit jaar. De daad werd opgeëist door terreurbeweging IS.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Kerk Geloof
Kerk krijgt niet langer adresgegevens van parochianen
Afscheidsviering bisschop Frans Wiertz live bij L1
'Limburgse bisschoppen waren fel tegen nieuw onzevader'
Openlijk verzet tegen nieuw onzevader
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen