Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerk krijgt niet langer adresgegevens van parochianen

Geplaatst opzaterdag 31 december 2016 - 8:17

Het bisdom Roermond vraagt al zijn katholieken massaal te reageren op het besluit van de overheid om geen adres- en verhuisgegevens van burgers meer door te geven aan de kerk.

Het bisdom doet dat samen met de andere zes bisdommen in Nederland, omdat binnenkort geen gegevens meer van de Gemeentelijke Basisregistratie Persoonsgegevens naar de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) gaan.

Gegevens doorgeven
Die laatste houdt bij als mensen verhuizen of overlijden. Zij speelt die gegevens vervolgens door aan alle parochies van de katholieke kerk (maar ook aan andere geloofsorganisaties als de protestantse kerk en het Leger des Heils). De parochies, die zo kunnen zien als iemand is verhuisd of is overleden, schrijven met die gegevens mensen aan.

Niet samenwerken
De Tweede Kamer vindt dat op grond van de scheiding van kerk en staat de overheid niet langer moet samenwerken met de SILA. Hij nam in maart daartoe een motie van D66 aan. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) ontraadde eerder de motie en wil die daarom niet zo maar uitvoeren. Hij vindt dat de administratieve hulp aan de kerken 'historisch zo gegroeid' is en dat hij die niet zo maar kan stoppen.

Reactieplatform
Bovendien is de SILA juist met steun van het Rijk in 1994 opgericht. Plasterk wil eerst weten hoe mensen hierover denken en heeft daarom een reactieplatform geopend op internet. Gelovigen kunnen daar - tot 3 februari - laten weten wat ze van de motie vinden. Op zijn eigen site zegt het bisdom Roermond bang te zijn de 'zo belangrijke gegevens' kwijt te raken en roept daarom 'alle katholieken op van zich te laten horen'.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Deken Venray benoemd als nieuwe bisschop
Bloed, zweet en tranen voor nieuw bisschopswapen
Kerk
Katholieke Kerk zet kruis door paasvieringen
'Limburgse bisschoppen waren fel tegen nieuw onzevader'
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen