Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerk krijgt niet langer adresgegevens van parochianen

Geplaatst opzaterdag 31 december 2016 - 8:17

Het bisdom Roermond vraagt al zijn katholieken massaal te reageren op het besluit van de overheid om geen adres- en verhuisgegevens van burgers meer door te geven aan de kerk.

Het bisdom doet dat samen met de andere zes bisdommen in Nederland, omdat binnenkort geen gegevens meer van de Gemeentelijke Basisregistratie Persoonsgegevens naar de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) gaan.

Gegevens doorgeven
Die laatste houdt bij als mensen verhuizen of overlijden. Zij speelt die gegevens vervolgens door aan alle parochies van de katholieke kerk (maar ook aan andere geloofsorganisaties als de protestantse kerk en het Leger des Heils). De parochies, die zo kunnen zien als iemand is verhuisd of is overleden, schrijven met die gegevens mensen aan.

Niet samenwerken
De Tweede Kamer vindt dat op grond van de scheiding van kerk en staat de overheid niet langer moet samenwerken met de SILA. Hij nam in maart daartoe een motie van D66 aan. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) ontraadde eerder de motie en wil die daarom niet zo maar uitvoeren. Hij vindt dat de administratieve hulp aan de kerken 'historisch zo gegroeid' is en dat hij die niet zo maar kan stoppen.

Reactieplatform
Bovendien is de SILA juist met steun van het Rijk in 1994 opgericht. Plasterk wil eerst weten hoe mensen hierover denken en heeft daarom een reactieplatform geopend op internet. Gelovigen kunnen daar - tot 3 februari - laten weten wat ze van de motie vinden. Op zijn eigen site zegt het bisdom Roermond bang te zijn de 'zo belangrijke gegevens' kwijt te raken en roept daarom 'alle katholieken op van zich te laten horen'.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Deken Venray benoemd als nieuwe bisschop
Bloed, zweet en tranen voor nieuw bisschopswapen
Afscheidsviering bisschop Frans Wiertz live bij L1
'Limburgse bisschoppen waren fel tegen nieuw onzevader'
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen