Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerk krijgt niet langer adresgegevens van parochianen

Geplaatst opzaterdag 31 december 2016 - 8:17

Het bisdom Roermond vraagt al zijn katholieken massaal te reageren op het besluit van de overheid om geen adres- en verhuisgegevens van burgers meer door te geven aan de kerk.

Het bisdom doet dat samen met de andere zes bisdommen in Nederland, omdat binnenkort geen gegevens meer van de Gemeentelijke Basisregistratie Persoonsgegevens naar de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) gaan.

Gegevens doorgeven
Die laatste houdt bij als mensen verhuizen of overlijden. Zij speelt die gegevens vervolgens door aan alle parochies van de katholieke kerk (maar ook aan andere geloofsorganisaties als de protestantse kerk en het Leger des Heils). De parochies, die zo kunnen zien als iemand is verhuisd of is overleden, schrijven met die gegevens mensen aan.

Niet samenwerken
De Tweede Kamer vindt dat op grond van de scheiding van kerk en staat de overheid niet langer moet samenwerken met de SILA. Hij nam in maart daartoe een motie van D66 aan. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) ontraadde eerder de motie en wil die daarom niet zo maar uitvoeren. Hij vindt dat de administratieve hulp aan de kerken 'historisch zo gegroeid' is en dat hij die niet zo maar kan stoppen.

Reactieplatform
Bovendien is de SILA juist met steun van het Rijk in 1994 opgericht. Plasterk wil eerst weten hoe mensen hierover denken en heeft daarom een reactieplatform geopend op internet. Gelovigen kunnen daar - tot 3 februari - laten weten wat ze van de motie vinden. Op zijn eigen site zegt het bisdom Roermond bang te zijn de 'zo belangrijke gegevens' kwijt te raken en roept daarom 'alle katholieken op van zich te laten horen'.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Deken Venray benoemd als nieuwe bisschop
Bloed, zweet en tranen voor nieuw bisschopswapen
Afscheidsviering bisschop Frans Wiertz live bij L1
'Limburgse bisschoppen waren fel tegen nieuw onzevader'
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen