Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerk in Heerlen te koop gezet voor 300.000 euro

Geplaatst opvrijdag 17 mei 2019 - 16:00

De Sint-Antonius van Paduakerk aan de Beersdalweg in Heerlen staat te koop voor 300.000 euro.

Daarvoor krijg je een ontwerp van architect Frits Peutz en met gebrandschilderde ramen van Charles Eyck. De beelden van de beroemde beeldhouwer Charles Vos behoren niet tot het interieur dat te koop is, maar ze staan er nog wel.

Kerkbezoek
De Antoniuskerk werd in 1929 gebouwd. In die tijd werden in de Oostelijke Mijnstreek erg veel kerken gebouwd. Door de mijnwerkers ontstonden steeds nieuwe wijken waar, vaak met steun van de mijnen, ook kerken gebouwd werden. Door de teloorgang van het kerkbezoek en het aantal actieve gelovigen, komen veel kerkgebouwen leeg te staan.

Solidariteit
In 2016 werd gestopt met diensten in de kerk. En nu staat het te koop. "In Nederland moeten geloofsgemeenschappen en kerkbesturen zélf opdraaien voor de onderhoudskosten van zo'n gebouw en dat is op den duur niet meer op te brengen", zegt pastoor Wim Miltenburg. "We zoeken een koper in de maatschappelijke sfeer, volgens de richtlijnen van het bisdom. Dus ook andere christelijke instanties. Maar geen andere religies, dus wordt het gebouw niet verkocht aan de moslimgemeenschap. Zo tonen wij ook solidariteit met christenen in islamitische landen die zoveel moeite moeten doen om daar een kerk te mogen bouwen."

Gesloopt
Sommige kerken in Parkstad zijn of worden gesloopt. De Heilige Geestkerk in Meezenbroek bijvoorbeeld is door de gemeente aangekocht en gesloopt. De Sint Antonius van Paduakerk in het buurtschap Vrank is een rijksmonument en mag niet gesloopt worden. Dus moet er een nieuwe bestemming voor komen. Voor 300.000 euro ben je dus eigenaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen