Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerk als school biedt uitkomst, maar is niet ideaal

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 19:52

Leerlingen van de Philips van Horne-scholengemeenschap in Weert kunnen hun lessen voortaan volgen in een voormalige kerk.

Doordat de scholen nu weer voor een keer per week open zijn en Philips van Horne zijn leerlingen niet gescheiden naar school wil laten gaan, was er een probleem gerezen. De school was namelijk te klein om alle 1450 leerlingen op de voorgeschreven afstand van 1,5 meter les te kunnen geven.

Alternatieve locatie
De zoektocht naar een alternatieve locatie in Weert bracht de oplossing: de voormalige Franciscuskerk uit 1963, tegenwoordig in gebruik als het Franciscus Huis Weert, was geschikt om vijf leslokalen in onder te brengen, goed voor ongeveer 150 leerlingen.

Geen kerk meer
Volgens locatiedirecteur Peter Paul Truijen is het belangrijk om te benoemen dat het een voorm√°lige kerk is en dat er geen kerkdiensten meer gegeven worden. En dat het dus eigenlijk 'gewoon een gebouw' is. "We hebben leerlingen op school van verschillende geloofsovertuigingen. Sommige ouders willen hun kinderen niet in een kerk naar school laten gaan. Dat is 'not done'. Dus ik wil benadrukken dat het om een voormalige kerk gaat die aan de eredienst onttrokken is. Waarschijnlijk gaan we nog opmerkingen krijgen over het grote kruis dat er hangt."

Gehorig
Grote, zwarte doeken vormen nu de afscheidingen tussen de lokalen. Dat maakt het wel gehorig, wat nog versterkt wordt door de akoestiek van het kerkgebouw. Hoewel Truijen tevreden is over de locatie, begrijpt hij dat het daardoor lastig is de lessen te volgen of er les te geven. "Je moet het meer zien als een sociale aangelegenheid. De kinderen kunnen elkaar weer ontmoeten en zien. Voorlopig is dat het belangrijkste en kunnen ze via de online lessen écht les krijgen".

Belastend voor stem
Ook lerares Maaike Kneepkens ondervindt hinder van het vele lawaai. "Je kunt bijna geen instructie geven. Ik heb de kinderen zo snel mogelijk aan het werk gezet. Ik merk aan mijn stem dat het lastig is boven het lawaai uit te komen. Het gaat er meer om dat de kinderen elkaar weer kunnen zien en spreken, en dat de klas weer samen is."

Voor de kinderen maakt het niet heel veel uit. Zij zijn voornamelijk blij de klasgenootjes en vrienden en vriendinnen weer te kunnen zien. "Het lawaai vind ik wel meevallen. Het is een kwestie van wennen. Het is leuker dan thuis zitten. Ik ben blij dat we hier alsnog kunnen zitten", zegt een van de leerlingen. Maar sommigen hebben wel degelijk last van het lawaai: "Ik vind thuis werken wel fijner ja, dat is stiller en dan kan ik me beter concentreren".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen