Overslaan en naar de inhoud gaan

Kerckhoffs: 'Hoogtestages worden failliet van wielrennen'

Geplaatst opzaterdag 17 april 2021 - 20:55

Wielerjournalist Raymond Kerkchoffs ergert zich aan de grote hoeveelheid hoogtestages in het wielrennen. "Het kan op termijn het failliet worden van het wielrennen."

Kerckhoffs deed zijn uitspraken in een speciale AvondGasten Sport, waarin werd vooruitgeblikt op de Amstel Gold Race.

Failliet
Wout Poels keert zondag in de Amstel Gold Race terug in het wedstrijdpeloton na een hoogtestage. Tijdens hoogtestages, die meestal in Zuid-Europa plaatsvinden, werken renners vooral aan het rijden op hoogte. Volgens Kerckhoffs is het nut van hoogtestages overtrokken: "Het is iets wat me steeds meer irriteert. Renners denken hoogtestages nodig te hebben. Voor grote rondes snap ik het, maar voor klassiekers niet. Over een paar jaar komen we weer tot de conclusie dat de hoogtestages helemaal niet werken."

Wout Poels zei zaterdag dat hij niet wist hoe hij ervoor stond ten opzichte van de andere renners. "Dan denk ik: had nog een andere wedstrijd gereden", zegt Kerckhoffs. "Als dit zou doorzetten gaat dit het failliet van het wielrennen worden, want dan ga je renners nog maar in drie of vier koersen per jaar zien. Wat dat betreft is Mathieu van der Poel een mooi voorbeeld. Laten we stoppen met het beeld dat alles in het wielrennen berekenend moeten zijn."

Lees ook: Poels: 'Gold Race komt te vroeg, maar we zullen zien'

Weegschaaltje
Leontien van Moorsel, oud-renster en koersdirecteur van de Amstel Gold Race voor vrouwen, is het met Kerckhoffs eens: "Ik ben het er wel mee eens, al zijn er wel verschillen tussen jonge en oude renners. Ik ben weleens niet beter teruggekomen van een hoogtestage." Volgens Kerckhoffs komen steeds meer beslissingen in handen te liggen van trainers en coaches. "Daarmee slaan we het gevoel van de renners over. Je kunt wel met een weegschaaltje naast je gaan eten, maar als je daardoor niet lekker in je vel zit is dat niet goed."

Blijf thuis voor de buis
Poels verschijnt zondag dus aan de start van een Amstel Gold Race die anders zal zijn dan normaal, zowel door het parcours als door het ontbreken van publiek. Koersdirecteur Leo van Vliet zegt klaar te zijn voor een bijzondere Amstel Gold Race. "Alles is goed, we hebben de laatste vergaderingen gehad en zijn er klaar voor en we hopen zondag op een groot succes."

Zaterdag was het al redelijk druk in en rondom Valkenburg, maar daar maakt Van Vliet zich niet meer zo druk om: "We hebben er alles aangedaan en iedereen staat op zijn post. We hopen dat mensen zich houden aan ons advies: Blijf thuis voor de buis."

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen