Overslaan en naar de inhoud gaan

Kelderramen Nederweert herinneren aan oude epidemie

Geplaatst opzaterdag 1 augustus 2020 - 16:58

Twee ramen van een van Nederlands oudste cafés in Nederweert herinneren aan een grote dysenterie-epidemie in 1779.

De kelderramen van café Bi-j Siem doen nog steeds denken aan de gruwelijke gevolgen van die grote dysenterie-uitbraak.

De slachtoffers werden destijds allemaal bij elkaar in een massagraf gelegd dat was gegraven tussen de kerk en het café dat al sinds 1659 bestaat.

'Social distancing niet nieuw'
Volgens historicus Alfons Bruekers zijn aspecten als social distancing en quarantaine zo oud als Methusalem. "Kerken werden gesloten, samenkomsten verboden en zieke mensen moesten in huis verblijven. Zij kregen hun voedsel gebracht op kosten van de gemeente."

Overeenkomsten
En er waren meer overeenkomsten met covid-19 volgens Bruekers. "De onbekendheid en het niet weten hoe te behandelen van de ziekte speelden een grote rol in die tijd", aldus de historicus. "Maar ook fake news in de vorm van allemaal waanzinnige theorieën over de verspreiding van de ziekte gingen de ronde."

'Hae ligktj aan Dieles keldergaater'
Het gezegde 'Hae ligktj aan Dieles keldergaater' is nog steeds bekend in Nederweert. "Als mensen dat zeggen, dan bedoelen ze dat je ligt begraven aan het keldergat van Diele, een van de oorspronkelijke bewoners van het huis, en dan is het slecht met je afgelopen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen