Overslaan en naar de inhoud gaan

Kelderramen Nederweert herinneren aan oude epidemie

Geplaatst opzaterdag 1 augustus 2020 - 16:58

Twee ramen van een van Nederlands oudste cafés in Nederweert herinneren aan een grote dysenterie-epidemie in 1779.

De kelderramen van café Bi-j Siem doen nog steeds denken aan de gruwelijke gevolgen van die grote dysenterie-uitbraak.

De slachtoffers werden destijds allemaal bij elkaar in een massagraf gelegd dat was gegraven tussen de kerk en het café dat al sinds 1659 bestaat.

'Social distancing niet nieuw'
Volgens historicus Alfons Bruekers zijn aspecten als social distancing en quarantaine zo oud als Methusalem. "Kerken werden gesloten, samenkomsten verboden en zieke mensen moesten in huis verblijven. Zij kregen hun voedsel gebracht op kosten van de gemeente."

Overeenkomsten
En er waren meer overeenkomsten met covid-19 volgens Bruekers. "De onbekendheid en het niet weten hoe te behandelen van de ziekte speelden een grote rol in die tijd", aldus de historicus. "Maar ook fake news in de vorm van allemaal waanzinnige theorieën over de verspreiding van de ziekte gingen de ronde."

'Hae ligktj aan Dieles keldergaater'
Het gezegde 'Hae ligktj aan Dieles keldergaater' is nog steeds bekend in Nederweert. "Als mensen dat zeggen, dan bedoelen ze dat je ligt begraven aan het keldergat van Diele, een van de oorspronkelijke bewoners van het huis, en dan is het slecht met je afgelopen."

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen