Overslaan en naar de inhoud gaan

KBO roept ouderen op veertig dagen niet te drinken

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2016 - 21:06

Veertig dagen niet drinken. Dat zou de KBO, de Katholieke Bond voor Ouderen, graag zien.

De KBO roept 55-plussers op om veertig dagen geen alcohol te nuttigen in de vastentijd, behalve op zondagen.

Probleemdrinkers
De KBO maakt zich zorgen over het stijgend aantal probleemdrinkers in Nederland. Er lopen naar schatting 150.000 probleemdrinkers van 55 jaar en ouder rond. Het aantal vijftigplussers met een alcoholverslaving is opnieuw gestegen en dat komt niet alleen doordat Nederland vergrijst. Het alcoholgebruik in Nederland is vervijfvoudigd.

Eeuwige weekend
Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO maakt zich zorgen: "De huidige generatie babyboomers is opgegroeid in een maatschappij waarin drankgebruik volledig geaccepteerd was. Zij drinken bij meer gelegenheden en vaker door de week. Voor veel gepensioneerden is het eeuwige weekend aangebroken. Maar tegelijkertijd worstelen ze met de veranderingen van het ouder worden: ze missen het contact met collega's, een zinvolle bezigheid en lichamelijke kracht."

Positieve gevolgen
"Gezelligheidsdrinkers veranderen zo vaak ongemerkt in probleemdrinkers", zegt Vanderkaa. "Behalve het bewustzijn dat zo'n stopperiode oplevert, zorgt een maand zonder alcohol er ook voor dat je geld bespaart, dat de lever herstelt, de bloeddruk daalt, mensen drie tot vijf kilo afvallen en dat de cholesterolwaarde er wel bij vaart."

Tijdens de vastentijd
De actie van de KBO loopt in de vastentijd, vanaf Aswoensdag (10 februari) tot Pasen op zondag 27 maart. Zoals gebruikelijk wordt er in de vastentijd niet gevast op zondag, dan mag er wel een glaasje gedronken worden. Aanmelden kan via de website.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Ouderenbond ANBO krijgt geen geld meer van provincie
Ouderenbond roept op tot massaal protest
Platform voor senioren is in de maak
Ouderenbond ziet niks in wet stervenshulp
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen