Overslaan en naar de inhoud gaan

KBO roept ouderen op veertig dagen niet te drinken

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2016 - 21:06

Veertig dagen niet drinken. Dat zou de KBO, de Katholieke Bond voor Ouderen, graag zien.

De KBO roept 55-plussers op om veertig dagen geen alcohol te nuttigen in de vastentijd, behalve op zondagen.

Probleemdrinkers
De KBO maakt zich zorgen over het stijgend aantal probleemdrinkers in Nederland. Er lopen naar schatting 150.000 probleemdrinkers van 55 jaar en ouder rond. Het aantal vijftigplussers met een alcoholverslaving is opnieuw gestegen en dat komt niet alleen doordat Nederland vergrijst. Het alcoholgebruik in Nederland is vervijfvoudigd.

Eeuwige weekend
Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO maakt zich zorgen: "De huidige generatie babyboomers is opgegroeid in een maatschappij waarin drankgebruik volledig geaccepteerd was. Zij drinken bij meer gelegenheden en vaker door de week. Voor veel gepensioneerden is het eeuwige weekend aangebroken. Maar tegelijkertijd worstelen ze met de veranderingen van het ouder worden: ze missen het contact met collega's, een zinvolle bezigheid en lichamelijke kracht."

Positieve gevolgen
"Gezelligheidsdrinkers veranderen zo vaak ongemerkt in probleemdrinkers", zegt Vanderkaa. "Behalve het bewustzijn dat zo'n stopperiode oplevert, zorgt een maand zonder alcohol er ook voor dat je geld bespaart, dat de lever herstelt, de bloeddruk daalt, mensen drie tot vijf kilo afvallen en dat de cholesterolwaarde er wel bij vaart."

Tijdens de vastentijd
De actie van de KBO loopt in de vastentijd, vanaf Aswoensdag (10 februari) tot Pasen op zondag 27 maart. Zoals gebruikelijk wordt er in de vastentijd niet gevast op zondag, dan mag er wel een glaasje gedronken worden. Aanmelden kan via de website.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

as anp
Vasten na carnaval: één op de acht feestvierders doet het
Ouderenbond ANBO krijgt geen geld meer van provincie
Ouderenbond roept op tot massaal protest
Platform voor senioren is in de maak
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen