Overslaan en naar de inhoud gaan

Katholieke kerk teleurgesteld in nieuwe bezoekersbeperking

Geplaatst opmaandag 5 oktober 2020 - 19:55

Het bisdom Roermond vindt het jammer dat minister Ferd Grapperhaus maandag besloten heeft om het maximum aantal kerkgangers terug te brengen naar dertig.

"Zo'n commotie als in Staphorst doet zich bij ons niet voor", benadrukt de woordvoerder van het bisdom Roermond. De maatregel is door Grapperhaus genomen na de verontwaardiging die zondag ontstond door de drukke kerkdiensten in Staphorst.

'Eén fout, maar gevolgen voor iedereen'
"Wij hebben geen gebouwen waarin 600 mensen passen, uitgaande van de anderhalve meter afstand. Vandaar dat in de meeste van onze kerken er geen plaats was voor meer dan honderd kerkgangers." Hij betreurt het dat de commotie over wat in één kerk fout ging gevolgen heeft voor het hele land.

Parochie
Ook pastoor Ruud Verheggen uit Eijsden vindt het niet terecht dat kerken nu gebonden zijn aan een maximum van 30 aanwezigen. "Daarvan zijn onze parochianen nu de dupe, terwijl we ons steeds gehouden hebben aan de geldende maatregelen", zegt Verheggen.

Video: L1

600 kerkgangers in Staphorst
De pastoor van de parochies in Eijsden, Gronsveld en omgeving vindt dat de politiek alleen maar reageert op de verontwaardiging die ontstond na de kerkdiensten in Staphorst, waarbij 600 aanwezigen in de kerk zongen zonder mondkapjes. In overleg met de kerkkoepels werd maandag besloten om de maatregel zoals die in maart gold weer in te stellen.

"Laat ze maar eens eerst hier komen kijken, voordat ze zoiets beslissen. Hier zingen we niet in de kerk, houden we afstand en desinfecteren we onze handen. Besmettingen in kerken staan laag op de lijst van het RIVM en dan toch dit besluit", zegt pastoor Verheggen die het duidelijk niet eens is met de maatregel.

'Mensen buitensluiten bij uitvaart en huwelijk'
Religieuze bijeenkomsten waren bij de afkondiging van strengere maatregelen op 28 september uitgezonderd van het maximum van 30 personen, vanwege de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. Daarbij moesten wel gewoon anderhalve meter in acht worden gehouden, en ook het desinfecteren.

In de Christinakerk in Eijsden konden voor de verscherping van maandag maximaal 50 gelovigen plaatsnemen. "In mijn andere kerken is dat meer", zegt pastoor Verheggen. "Nu moet ik overal de 30 personen regel in acht nemen. Dat betekent dat we nu weer bij uitvaarten en trouwerijen mensen moeten gaan buitensluiten. Ik vind dat erg hard."

De meeste parochies beschikken niet over middelen om de buitengesloten kerkgangers toch bij de diensten te betrekken via beeldverbindingen. '

'Kerken niet binnenvallen'
Het kabinet ziet de maatregel niet als straf, maar als een verstandig en noodzakelijk besluit. Minister Grapperhaus benadrukt wel dat de regels niet afdwingbaar zijn. "We kunnen als overheid geen kerkgebouwen binnentreden, dat is een heel oud grondrecht. Maar ik vertrouw erop dat iedereen meedoet."

De afspraken gelden zolang het huidige maatregelenpakket van kracht is. Pastoor Verheggen zal zich daar aan houden, zegt hij. "De kerk moet een voorbeeld zijn voor de mensen. Dus al ben ik het niet eens met de maatregel, wij zullen ons er wel aan houden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen