Overslaan en naar de inhoud gaan

Katalysator Toyota Prius in Limburg in trek bij dieven

Geplaatst opwoensdag 19 februari 2020 - 5:55

Dieven stelen in Limburg opvallend vaak de katalysator van een Toyota Prius.

Autodealer Mengelers in Maastricht heeft in korte tijd onder zeven auto's een nieuwe katalysator moeten plaatsen.

Meldingen
"Wij hebben ook vijf meldingen gekregen", zegt verkoper Appie Beaupain van Toyota-dealer Oostendorp in Venlo. Bij de Oostendorp-vestiging in Roermond zijn twee katalysatordiefstallen bekend. Bij Regie Auto's in Maastricht heeft zich ook al een slachtoffer gemeld. Bij Toyota-dealer Geelen in Weert zijn geen katalysatordiefstallen bekend.

Buitenland
Vestigingsmanager Danny Lambrix van Mengelers in Maastricht vermoedt dat dieven de katalysatoren stelen voor handel in het buitenland. Woordvoerder Ad Vonk van de ANWB bevestigt dat vermoeden. "Er is vraag naar, dat maakt het lucratief", geeft Vonk aan. Hij ziet ook een stijging van het aantal katalysatordiefstallen, ten opzichte van een jaar geleden.

Amsterdam
In het najaar van 2019 wees de Amsterdamse politie al op de opvallende hoeveelheid diefstallen van Prius-katalysatoren, met name in Watergraafsmeer.

Platina
"Tegelijkertijd heeft de diefstal ook zeker te maken met de edelmetalen die in een katalysator zijn verwerkt," vult directeur Leo Mengelers van de Maastrichtse garage aan. In een katalysator, die schadelijke stoffen omzet in koolstofdioxide, stikstof en water, is onder meer platina verwerkt. Mengelers heeft ook nog Toyota-vestigingen in Landgraaf en Maastricht. "Maar daar zijn we dit type diefstal pas één keer tegengekomen."

Hoek
"Het valt me op dat deze auto’s ook allemaal uit één hoek van Maastricht komen", zegt de Maastrichtse vestigingsmanager Lambrix. “Heugem, Wyck en de Heeg.” Directeur Mengelers vult aan: "Het moet haast wel een bende zijn, die hier actief is."

Handomdraai
"Met name bij de Toyota Prius is de katalysator snel weg te snijden", zegt Vonk. "Dat maakt het voor dieven ook zo aantrekkelijk." Op internet circuleren diverse filmpjes waarbij geoefende dieven in een handomdraai de katalysator van een Prius stelen.

Last
Heel veel levert het volgens Vonk niet op. "Vergelijk het met koperdiefstal naast het spoor. Het gaat bij wijze van spreken om tientjeswerk, maar je hebt er verdomd veel last van." Vestigingsmanager Lambrix geeft aan dat een nieuwe, originele katalysator voor een Prius 2400 euro kost.

Aangebeld
Een van de gedupeerden is Jos van Golde uit Maastricht. "Als de dieven bij me hadden aangebeld, had ik ze die 75 euro die het opbrengt wel gegeven", zegt hij. "Nu ben ik 2400 euro kwijt."

Katalysator diefstal Toyota Prius Jos van Golde (18 feb 2020)
Slachtoffer Jos van Golde laat zien waar de katalysator onder de Toyota Prius hoort te zitten.
Foto: L1 (Miko Brepols)

Tip
Hoewel diefstal moeilijk te voorkomen is, heeft Vonk wel nog een tip voor eigenaren van een Toyota Prius: "Schaf een alarm aan dat al afgaat zodra er een krik onder de auto gezet wordt." Katalysatordieven hebben een krik nodig om bij het apparaat te kunnen.

Aangiftes
De politie in Limburg is gevraagd naar het aantal aangiftes van slachtoffers katalysatordiefstallen. In een reactie laat een woordvoerster weten dat het veel tijd kost om die vraag te beantwoorden. Ze verwijst naar autodealers en verzekeringsmaatschappijen.

Aegon
Hoewel de verzekeringstak van de ANWB een stijging van katalysatordiefstallen ziet, heeft Aegon die indruk niet. "We hebben in 2019 vijf keer een melding gehad van een verdwenen katalysator bij de Toyota Prius", zegt woordvoerster Nynke van der Zee. "Drie meldingen zijn in de randstad gedaan, twee in Noord-Brabant."

Bij station Horst-Sevenum in Hegelsom zijn eind 2019 in een week tijd vijf katalysatoren gestolen. Het is niet duidelijk of dat in alle gevallen om de diefstal bij een Prius ging.

Lees ook: Serie katalysatordiefstallen bij station Horst-Sevenum

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen