Overslaan en naar de inhoud gaan

Katalysator Toyota Prius in Limburg in trek bij dieven

Geplaatst opwoensdag 19 februari 2020 - 5:55

Dieven stelen in Limburg opvallend vaak de katalysator van een Toyota Prius.

Autodealer Mengelers in Maastricht heeft in korte tijd onder zeven auto's een nieuwe katalysator moeten plaatsen.

Meldingen
"Wij hebben ook vijf meldingen gekregen", zegt verkoper Appie Beaupain van Toyota-dealer Oostendorp in Venlo. Bij de Oostendorp-vestiging in Roermond zijn twee katalysatordiefstallen bekend. Bij Regie Auto's in Maastricht heeft zich ook al een slachtoffer gemeld. Bij Toyota-dealer Geelen in Weert zijn geen katalysatordiefstallen bekend.

Buitenland
Vestigingsmanager Danny Lambrix van Mengelers in Maastricht vermoedt dat dieven de katalysatoren stelen voor handel in het buitenland. Woordvoerder Ad Vonk van de ANWB bevestigt dat vermoeden. "Er is vraag naar, dat maakt het lucratief", geeft Vonk aan. Hij ziet ook een stijging van het aantal katalysatordiefstallen, ten opzichte van een jaar geleden.

Amsterdam
In het najaar van 2019 wees de Amsterdamse politie al op de opvallende hoeveelheid diefstallen van Prius-katalysatoren, met name in Watergraafsmeer.

Platina
"Tegelijkertijd heeft de diefstal ook zeker te maken met de edelmetalen die in een katalysator zijn verwerkt," vult directeur Leo Mengelers van de Maastrichtse garage aan. In een katalysator, die schadelijke stoffen omzet in koolstofdioxide, stikstof en water, is onder meer platina verwerkt. Mengelers heeft ook nog Toyota-vestigingen in Landgraaf en Maastricht. "Maar daar zijn we dit type diefstal pas één keer tegengekomen."

Hoek
"Het valt me op dat deze auto’s ook allemaal uit één hoek van Maastricht komen", zegt de Maastrichtse vestigingsmanager Lambrix. “Heugem, Wyck en de Heeg.” Directeur Mengelers vult aan: "Het moet haast wel een bende zijn, die hier actief is."

Handomdraai
"Met name bij de Toyota Prius is de katalysator snel weg te snijden", zegt Vonk. "Dat maakt het voor dieven ook zo aantrekkelijk." Op internet circuleren diverse filmpjes waarbij geoefende dieven in een handomdraai de katalysator van een Prius stelen.

Last
Heel veel levert het volgens Vonk niet op. "Vergelijk het met koperdiefstal naast het spoor. Het gaat bij wijze van spreken om tientjeswerk, maar je hebt er verdomd veel last van." Vestigingsmanager Lambrix geeft aan dat een nieuwe, originele katalysator voor een Prius 2400 euro kost.

Aangebeld
Een van de gedupeerden is Jos van Golde uit Maastricht. "Als de dieven bij me hadden aangebeld, had ik ze die 75 euro die het opbrengt wel gegeven", zegt hij. "Nu ben ik 2400 euro kwijt."

Katalysator diefstal Toyota Prius Jos van Golde (18 feb 2020)
Slachtoffer Jos van Golde laat zien waar de katalysator onder de Toyota Prius hoort te zitten.
Foto: L1 (Miko Brepols)

Tip
Hoewel diefstal moeilijk te voorkomen is, heeft Vonk wel nog een tip voor eigenaren van een Toyota Prius: "Schaf een alarm aan dat al afgaat zodra er een krik onder de auto gezet wordt." Katalysatordieven hebben een krik nodig om bij het apparaat te kunnen.

Aangiftes
De politie in Limburg is gevraagd naar het aantal aangiftes van slachtoffers katalysatordiefstallen. In een reactie laat een woordvoerster weten dat het veel tijd kost om die vraag te beantwoorden. Ze verwijst naar autodealers en verzekeringsmaatschappijen.

Aegon
Hoewel de verzekeringstak van de ANWB een stijging van katalysatordiefstallen ziet, heeft Aegon die indruk niet. "We hebben in 2019 vijf keer een melding gehad van een verdwenen katalysator bij de Toyota Prius", zegt woordvoerster Nynke van der Zee. "Drie meldingen zijn in de randstad gedaan, twee in Noord-Brabant."

Bij station Horst-Sevenum in Hegelsom zijn eind 2019 in een week tijd vijf katalysatoren gestolen. Het is niet duidelijk of dat in alle gevallen om de diefstal bij een Prius ging.

Lees ook: Serie katalysatordiefstallen bij station Horst-Sevenum

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen