Overslaan en naar de inhoud gaan

Katalysator Toyota Prius in Limburg in trek bij dieven

Geplaatst opwoensdag 19 februari 2020 - 5:55

Dieven stelen in Limburg opvallend vaak de katalysator van een Toyota Prius.

Autodealer Mengelers in Maastricht heeft in korte tijd onder zeven auto's een nieuwe katalysator moeten plaatsen.

Meldingen
"Wij hebben ook vijf meldingen gekregen", zegt verkoper Appie Beaupain van Toyota-dealer Oostendorp in Venlo. Bij de Oostendorp-vestiging in Roermond zijn twee katalysatordiefstallen bekend. Bij Regie Auto's in Maastricht heeft zich ook al een slachtoffer gemeld. Bij Toyota-dealer Geelen in Weert zijn geen katalysatordiefstallen bekend.

Buitenland
Vestigingsmanager Danny Lambrix van Mengelers in Maastricht vermoedt dat dieven de katalysatoren stelen voor handel in het buitenland. Woordvoerder Ad Vonk van de ANWB bevestigt dat vermoeden. "Er is vraag naar, dat maakt het lucratief", geeft Vonk aan. Hij ziet ook een stijging van het aantal katalysatordiefstallen, ten opzichte van een jaar geleden.

Amsterdam
In het najaar van 2019 wees de Amsterdamse politie al op de opvallende hoeveelheid diefstallen van Prius-katalysatoren, met name in Watergraafsmeer.

Platina
"Tegelijkertijd heeft de diefstal ook zeker te maken met de edelmetalen die in een katalysator zijn verwerkt," vult directeur Leo Mengelers van de Maastrichtse garage aan. In een katalysator, die schadelijke stoffen omzet in koolstofdioxide, stikstof en water, is onder meer platina verwerkt. Mengelers heeft ook nog Toyota-vestigingen in Landgraaf en Maastricht. "Maar daar zijn we dit type diefstal pas één keer tegengekomen."

Hoek
"Het valt me op dat deze auto’s ook allemaal uit één hoek van Maastricht komen", zegt de Maastrichtse vestigingsmanager Lambrix. “Heugem, Wyck en de Heeg.” Directeur Mengelers vult aan: "Het moet haast wel een bende zijn, die hier actief is."

Handomdraai
"Met name bij de Toyota Prius is de katalysator snel weg te snijden", zegt Vonk. "Dat maakt het voor dieven ook zo aantrekkelijk." Op internet circuleren diverse filmpjes waarbij geoefende dieven in een handomdraai de katalysator van een Prius stelen.

Last
Heel veel levert het volgens Vonk niet op. "Vergelijk het met koperdiefstal naast het spoor. Het gaat bij wijze van spreken om tientjeswerk, maar je hebt er verdomd veel last van." Vestigingsmanager Lambrix geeft aan dat een nieuwe, originele katalysator voor een Prius 2400 euro kost.

Aangebeld
Een van de gedupeerden is Jos van Golde uit Maastricht. "Als de dieven bij me hadden aangebeld, had ik ze die 75 euro die het opbrengt wel gegeven", zegt hij. "Nu ben ik 2400 euro kwijt."

Katalysator diefstal Toyota Prius Jos van Golde (18 feb 2020)
Slachtoffer Jos van Golde laat zien waar de katalysator onder de Toyota Prius hoort te zitten.
Foto: L1 (Miko Brepols)

Tip
Hoewel diefstal moeilijk te voorkomen is, heeft Vonk wel nog een tip voor eigenaren van een Toyota Prius: "Schaf een alarm aan dat al afgaat zodra er een krik onder de auto gezet wordt." Katalysatordieven hebben een krik nodig om bij het apparaat te kunnen.

Aangiftes
De politie in Limburg is gevraagd naar het aantal aangiftes van slachtoffers katalysatordiefstallen. In een reactie laat een woordvoerster weten dat het veel tijd kost om die vraag te beantwoorden. Ze verwijst naar autodealers en verzekeringsmaatschappijen.

Aegon
Hoewel de verzekeringstak van de ANWB een stijging van katalysatordiefstallen ziet, heeft Aegon die indruk niet. "We hebben in 2019 vijf keer een melding gehad van een verdwenen katalysator bij de Toyota Prius", zegt woordvoerster Nynke van der Zee. "Drie meldingen zijn in de randstad gedaan, twee in Noord-Brabant."

Bij station Horst-Sevenum in Hegelsom zijn eind 2019 in een week tijd vijf katalysatoren gestolen. Het is niet duidelijk of dat in alle gevallen om de diefstal bij een Prius ging.

Lees ook: Serie katalysatordiefstallen bij station Horst-Sevenum

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen