Overslaan en naar de inhoud gaan

Kapel loopt tienduizenden euro's aan kaarsenverkoop mis

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 7:00

De verkoop van kaarsen in de kapel van de Sterre der Zee aan het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht is door de coronacrisis sterk afgenomen.

Voor veel Maastrichtenaren, dagjesmensen en toeristen hoort het erbij: een kaarsje opsteken bij het Mariabeeld van de Sterre der Zee. Maar de afgelopen maanden bleven de toeristen weg en de inwoners thuis.

Normaal is de Onze Lieve Vrouwe Basiliek een van de grootste afnemers in Nederland van offerkaarsen. Dagelijks worden er bij het beeld van Maria met kind honderden kaarsjes opgestoken voor 50 of 90 cent per stuk. Maar afgelopen weken was daar geen sprake meer van.

40.000 euro
Volgens penningmeester Emiel van Helsland van de parochie Onze Lieve Vrouwe/Sint Pieter is de kaarsenomzet 40.000 euro lager dan normaal. "Daarbij komt dan nog het gemis aan collectegelden en de inkomsten van huwelijks- en begrafenismissen."

Daarnaast heeft het kerkbestuur regelingen moeten treffen met huurders van het onroerend goed dat de kerk bezit. Van Helsland: "De huurders van enkele panden in het winkelgebied zitten in zwaar weer vanwege de coronacrisis. Om te voorkomen dat ze omvallen heb ik financiële regelingen met ze getroffen. Als ik alles optel, de kaarsen, collectegelden en huur, dan kom ik nu al op een tekort van een ton."

Steun
Omdat de parochie als bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kan het bestuur een beroep doen op de steunmaatregelen die de overheid heeft afgekondigd. "Naast de pastoor en de kapelaan heeft de parochie nog zes medewerkers in dienst. Ik moet dus maandelijks de lonen betalen en loonbelasting afdragen. De kerk is gewoon een bedrijf, dus kunnen we ook steun aanvragen", aldus penningmeester Helsland.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen