Overslaan en naar de inhoud gaan

Kapel loopt tienduizenden euro's aan kaarsenverkoop mis

Geplaatst opzaterdag 23 mei 2020 - 7:00

De verkoop van kaarsen in de kapel van de Sterre der Zee aan het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht is door de coronacrisis sterk afgenomen.

Voor veel Maastrichtenaren, dagjesmensen en toeristen hoort het erbij: een kaarsje opsteken bij het Mariabeeld van de Sterre der Zee. Maar de afgelopen maanden bleven de toeristen weg en de inwoners thuis.

Normaal is de Onze Lieve Vrouwe Basiliek een van de grootste afnemers in Nederland van offerkaarsen. Dagelijks worden er bij het beeld van Maria met kind honderden kaarsjes opgestoken voor 50 of 90 cent per stuk. Maar afgelopen weken was daar geen sprake meer van.

40.000 euro
Volgens penningmeester Emiel van Helsland van de parochie Onze Lieve Vrouwe/Sint Pieter is de kaarsenomzet 40.000 euro lager dan normaal. "Daarbij komt dan nog het gemis aan collectegelden en de inkomsten van huwelijks- en begrafenismissen."

Daarnaast heeft het kerkbestuur regelingen moeten treffen met huurders van het onroerend goed dat de kerk bezit. Van Helsland: "De huurders van enkele panden in het winkelgebied zitten in zwaar weer vanwege de coronacrisis. Om te voorkomen dat ze omvallen heb ik financiƫle regelingen met ze getroffen. Als ik alles optel, de kaarsen, collectegelden en huur, dan kom ik nu al op een tekort van een ton."

Steun
Omdat de parochie als bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kan het bestuur een beroep doen op de steunmaatregelen die de overheid heeft afgekondigd. "Naast de pastoor en de kapelaan heeft de parochie nog zes medewerkers in dienst. Ik moet dus maandelijks de lonen betalen en loonbelasting afdragen. De kerk is gewoon een bedrijf, dus kunnen we ook steun aanvragen", aldus penningmeester Helsland.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen