Overslaan en naar de inhoud gaan

Kantoortoren Heerlen maakt plaats voor zwembad

Geplaatst opdinsdag 1 juni 2021 - 15:58

Het nieuwe zwembad in het centrum van Heerlen komt aan de Putgraaf op de plaats waar nu tijdelijk het stadskantoor is gevestigd. Het moet begin 2024 open gaan.

De locatie kreeg uiteindelijk de voorkeur boven een plek aan de Groene Boord.

Romeins badhuis
Volgens wethouder Peter van Zutphen (SP) had de Putgraaf drie voordelen. Ten eerste zijn de eenmalige kosten 1,2 miljoen lager omdat het huidige onderkomen voor ambtenaren en gemeentebestuur toch gesloopt zou worden en daar ook budget voor was uitgetrokken. Dat is al in 2017 besloten. Op de tweede plaats staat de herontwikkeling van het gebied geen andere ontwikkelingen in het centrum in de weg. Ten derde past het binnen het verhaal van het Romeinse verleden van Heerlen. Langs het zwembad stroomde destijds de watertoevoer naar het Romeins badhuis. Hoe daar precies aandacht aan wordt besteed, wordt nog bekeken.

Lees ook: Nieuwe exploitant zwembad Hoensbroek en Heerlen

Mijnwater
"Dit besluit kondig ik met enige trots aan", aldus wethouder Van Zutphen. "We vervangen een gedateerd kantoorgebouw voor een duurzame sportlocatie waarbij 6.500 m2 overtollig kantoorruimte uit de markt verdwijnt. Het nieuwe zwembad wordt ook een duurzaam gebouw met zonnepanelen op het dak. Ook is het plan om het aan te sluiten op mijnwater."

Kosten
Het nieuwe zwembad vergt een investering van 6,6 miljoen euro waarvan 5,3 voor de bouw en 1,3 voor technische installaties. Aan de sloop en andere kosten zoals asbestsanering hangt een prijskaartje van 1,4 miljoen euro. Daarvoor was al 850.000 euro gereserveerd. Daar moet dus nog zo’n 550.000 euro bij. De jaarlijkse kapitaalslasten voor de gemeente Heerlen bedragen vanaf 2025 390.000 euro.

Sportfondsenbad
Het nieuwe zwembad krijgt een oppervlakte van 25 bij 10 meter met een volledig beweegbare bodem waarmee de diepte kan worden aangepast. Het is met name geschikt voor baantjes trekken en groepslessen zoals waterfitness en zwemlessen. De exploitatie van het bad is in handen van de Sportfondsen Groep die onlangs ook het beheer van zwembad Otterveurdt in Hoensbroek overnam.

Geld
De gemeente Heerlen draagt jaarlijks 350.000 euro bij aan de exploitatie van de twee zwembaden. Dat bedrag staat al in de begroting en is evenveel als wat eerder alleen voor Otterveurdt werd bijgedragen. "Feitelijk krijgen we twee zwembaden voor de prijs van één", zegt wethouder Martin de Beer (VVD/D66). "Met het nieuwe zwembad in het centrum maken we in ieder geval de belofte waar die we aan onze inwoners hebben gedaan. Een nieuwe sportvoorziening voor jong en oud die bijdraagt aan een gezonde leefstijl."

Op 30 juni moet de gemeenteraad van Heerlen definitief groen licht gegeven voor het plan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen