Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kantinekrakers' bezetten monumentaal pand Maastricht

Geplaatst opdonderdag 5 september 2019 - 17:54

Een groep van acht jongeren, die voorheen de kantine van VV Scharn kraakte, zit nu sinds zaterdag in een monumentaal pand aan de Rechtstraat in Maastricht.

Luuk, die zichzelf de woordvoerder van de groep noemt, vertelt dat ze het pand en de eigenaar een plezier doen. "Het is zonde om zo'n mooi pand te laten verloederen en het stond al heel lang leeg, dus toen zijn we er maar ingetrokken."

Vier honden, twee katten
Ze vinden zichzelf niet echt krakers, maar gewone bewoners. Naast vijf jongens en drie meiden, hebben ze ook nog vier honden en twee katten die in het pand wonen. De bewoners van de Rechtstraat zijn niet blij met de nieuwe buren. Ze zijn bang voor overlast en denken dat er zo meer drugscriminaliteit wordt aangetrokken in de straat. Ook zijn er al ratten gespot voor het pand.

Compromis
Zaterdag werd de politie gealarmeerd. "We hebben met de politie een goed gesprek gehad", vertelt Luuk. "We gaan met de politie en eigenaar om de tafel zitten om een compromis te sluiten." De groep jonge krakers willen uiteindelijk er gewoon blijven wonen. "Totdat er werkelijk iets met het pand gedaan wordt, blijven we hier."

Buiten boord
"Wij zijn ook een ander soort krakers", zegt Luuk. We zijn vooral jongeren die buiten boord zijn gevallen en die niet mee kunnen draaien in de maatschappij." Volgens de krakers willen ze geen overlast veroorzaken en werken ze graag mee.

Kort geding
Vrijdag hebben de krakers, de politie en de eigenaar een gesprek. Mocht daar geen oplossing uitkomen, dan kan de eigenaar van het pand een kort geding aanspannen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen