Overslaan en naar de inhoud gaan

Kansrijke race valt voor Verstappen volledig in het water

Geplaatst opzondag 15 november 2020 - 20:14

In alle trainingen en vrijwel de gehele kwalificatie was Max Verstappen de sterkste op het circuit van Istanbul Park, maar in de race stortte een potentieel droomweekend als een kaartenhuis in.

Geknoei bij de racestart, een te gretige inhaalactie en nóg een spin in de slotfase: de verregende Turkse grand prix werd er uiteindelijk een om snel te vergeten.

Lees ook: Tumult in Turkije: Verstappen zesde, Hamilton kampioen

Geduldig
En dat op een zondag waarop de Mercedessen mijlenver van de overwinning verwijderd leken: Valtteri Bottas reed van begin af aan buiten de punten, Lewis Hamilton kon zich aanvankelijk maar moeilijk van de subtop ontworstelen. Maar Hamilton toonde zich geduldig, maakte buiten een vroege misser geen fouten en wist uiteindelijk op het kletsnatte asfalt een weg naar voren te vinden.

Ongeduldig
Dat geduld had Verstappen niet: met alleen nog de twee Racing Point-bolides voor zich leek de Limburger ondanks alle tumult een prima uitgangspositie te hebben op weg naar de dagzege. En dat terwijl Verstappen bij zijn verprutste start nog zes plaatsen had verloren. Inhalen op het kletsnatte Istanbul Park-circuit was lastig, laat staan inhalen in hogesnelheidsbochten. Waar Verstappen had kunnen wachten op een conventionele inhaalplek om Sergio Pérez te passeren, deed de Red Bull-kopman dat niet.

Een spin was het gevolg. "Ik zat heel dicht achter hem en raakte de grip volledig kwijt. Het was spekglad", zei Verstappen bij Ziggo Sport. Behalve dat hij Pérez niet passeerde, verloor hij door de spin een aantal plaatsen én beschadigde hij zijn banden dusdanig, dat hij een extra pitstop moest maken. Ook dat kostte tijd en posities.

'Het liep gewoon niet'
Tot overmaat van ramp bleek de Red Bull, niet voor het eerst, op de intermediate-banden minder goed uit de verf te komen dan op de regenbanden. "Het liep gewoon niet met die banden. Ik ging er te snel doorheen, het was drama. Ik kon niet inhalen. En overgaan op slicks (droogweerbanden) was niet mogelijk. Daarvoor was de baan veel te glad", aldus de zichtbaar teleurgestelde Verstappen.

In stijl
Één man had na afloop de grootste glimlach: Lewis Hamilton. Die kon met tal van scenario's in Turkije al beslag leggen op de wereldtitel, temeer omdat de enige overgebleven 'concurrent' Bottas een dramatische zondag had, maar Hamilton greep zijn zevende wereldtitel in stijl: hij zette Bottas op een ronde achterstand en reed overtuigend naar de dagzege.

Regenkoning Hamilton heerste en liet nog maar eens zien dat zijn talent verder reikt dan het benutten van een goede auto, want de verschillen tussen de bolides werden op Istanbul Park geminimaliseerd. En dus evenaart hij met zeven wereldtitels recordhouder Michael Schumacher. "Een heel bijzonder prestatie", zegt ook Verstappen over het historisch moment. "En hij heeft hier ook weer goed gereden."

Buitencategorie
Waar Verstappen natuurlijk zelf ook ooit die wereldtitel - minimaal één keer - hoopt te pakken, is het voor de sport te hopen dat de nu al legendarische Hamilton voorlopig door blijft gaan met racen in de Formule 1. Formeel heeft hij nog niet bevestigd ook volgend jaar aan de start te staan. Maar zondag bewees Hamilton eens te meer van de buitencategorie te zijn. En Verstappen heeft een prachtkans laten lopen om met de Brit te wedijveren.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen