Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kansloze asielzoekers moeten zo snel mogelijk terug'

Geplaatst opdonderdag 5 januari 2017 - 10:07

Kansloze asielzoekers moeten zo snel mogelijk teruggestuurd worden. Dat zegt burgemeester Hans Gilissen van Venray.

Gilissen deed zijn uitspraken in het programma Nieuwsuur.

Huisarrest
De gemeente Venray gaf een aantal overlastgevende asielzoekers in het azc in Blitterswijck een gebiedsverbod. "Daarmee is een aantal overlastproblemen verholpen. Maar we zijn er pas echt als de lastpakken er niet meer zijn", zegt Gilissen.

Procedure
De Venrayse burgemeester krijgt steun van Jos Wienen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hij stelt voor om een nieuwe procedure te introduceren voor asielzoekers die uit landen komen die als veilig te boek staan. "Die mensen mogen alleen blijven in uitzonderlijke situaties en die zijn praktisch niet te bedenken."

Lees ook: Asielzoekers vast na verlaten terrein azc

Vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck.
Foto: MGL/Le Giesen

Weert
De actie van Gilissen lijkt op de maatregel die burgemeester Jos Heijmans van Weert nam. Om overlast van een aantal criminele asielzoekers in te dammen, kreeg een groep van 26 asielzoekers huisarrest. Ook in Heerlen werden beperkingen opgelegd aan overlastgevende asielzoekers. Deze groep "verpest het voor de echte vluchtelingen", aldus burgemeester Heijmans.

Rechter
De Bond van Wetsovertreders stapt naar de bestuursrechter vanwege het noodbevel van burgemeester Heijmans in Weert. De bond vindt de maatregel van 'vrijheidsberoving' veel te zwaar in relatie tot de fouten van de asielzoekers.

Lees ook: Bond stapt naar rechter voor noodbevel aso-asielzoekers

Moeilijk
Gilissen en Heijmans vragen beiden aandacht voor de moeilijke positie waarin burgemeesters zitten. Ze zijn verantwoordelijk voor de openbare orde in de gemeente, maar de maatregelen tegen asielzoekers liggen bij de landelijke overheid.

Terugsturen
Het terugsturen naar het land van herkomst stuit vaak op het probleem dat landen als Tunesië en Marokko de asielzoekers niet accepteren. Volgens Wienen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten is de weigering van die landen vaak een drukmiddel tegen Europese landen om concessies af te dwingen op andere beleidsterreinen, zoals handelsafspraken.

Er moet juist meer internationale druk komen op de veilige landen als Tunesië en Marokko om onderdanen terug te nemen, vindt Wienen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Blitterswijck: maximaal 250 asielzoekers
Actiegroep: 450 asielzoekers in Blitterswijck is te veel
Aangifte tegen Limburgse burgemeesters onterecht
Burgemeester Weert uit kritiek op communicatie COA
Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen