Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kansen voor Heerlen dankzij coronalessen'

Geplaatst opmaandag 22 november 2021 - 20:52

Als Heerlen de goede lessen trekt uit de coronacrisis, kan de regio daar in de toekomst volop van profiteren.

Dat zei Martin Paul, vertrekkend voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, maandagavond tijdens de jaarlijkse lezing Dansen op de Mijnen.

Balkanisering
Waar Paul een half decennium eerder sprak over de 'balkanisering van Limburg', kwam dat begrip ook in de eerste alinea's van zijn lezing terug. Paul refereerde aan de verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht en hekelde de toon van de reacties in Heerlen. "Er waren mensen die liever zagen dat het DSM-kantoor naar Amsterdam vertrok of naar het buitenland dan naar Maastricht. In mijn ogen is dat een perverse emotie."

Samenwerking
Die gebrekkige samenwerking constateert Paul tot op de dag van vandaag. "De regio doet zichzelf tekort. Men moet de ander iets gunnen om er samen beter van te worden." Volgens Paul blijft Heerlen veel te veel hangen in het verleden. De Duitser gebruikt het Kölsch platt om die boodschap over te brengen. "Wat fott es, es fott", wat weg is, is weg. Heerlen moet geen ereschuld, maar een investering in de toekomst eisen."

Nieuwe gouverneur Roemer
Vanuit de zaal werd geconstateerd dat nieuwe ambitie bij de politieke bestuurders nauwelijks zichtbaar is. "Vooral bij de provincie, er is een nieuwe Sjeng Kremers nodig", zo waren de woorden die op een instemmend applaus konden rekenen. "Misschien een taak voor de nieuwe gouverneur Emile Roemer, die een verleden heeft in Heerlen", aldus Paul. "We zouden een adviesraad met mensen uit België en Duitsland moeten instellen. Niet zomaar Brainport in Eindhoven kopiëren, maar kijken waar de regio zich zelf kan onderscheiden. Dat is in onze relatie met de buurlanden, de Euregio."

Corona
Paul verwijst in zijn lezing naar de revolutionaire veranderingen die in de coronapandemie een extra versnelling hebben gekregen. Wonen, werken en mobiliteit worden fundamenteel anders. Het thuiswerken dat tijdens de lockdown op grotere schaal is toegepast, zou in de toekomst normaal kunnen worden. "Wonen en werken zijn geen gescheiden entiteiten meer. Ze vormen steeds vaker co-working places." Volgens Paul biedt zo'n gemeenplaats grote kansen aan de regio Parkstad. "Maak Heerlen de modelstad van deze ontwikkelingen. Neem de innovatieve geest van Cultura Nova en maak van Heerlen de stad van de toekomst."

Brightlands-campus
Martin Paul stond aan de wieg van de ontwikkeling van de Brightlands-campussen, het samenwerkingsverband tussen onderwijs, ondernemers en overheid in de regio's Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo. Juist die ontwikkeling van Heerlen als kennisstad kan de regio veel brengen, met de smart services campus als uithangbord. "Uw stad heeft met de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool een goede basis voor de doorontwikkeling van de kenniseconomie."

Sjeng Kremers Awards
Tijdens de derde editie van Dansen op de Mijnen werden opnieuw vier Sjeng Kremers Awards uitgereikt. Die oorkondes zijn bestemd voor scripties van talentvolle studenten die zich bezighouden met onderzoek naar innovatie in de regio. Zoals gouverneur Sjeng Kremers dat vier decennia geleden deed. De prijzen waren voor Inge Hooijen en Vivien Judit Csapliczky, met een aanmoedingsaward voor Job Zomerplaag en Ronald Plantinga.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen