Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kansen voor Heerlen dankzij coronalessen'

Geplaatst opmaandag 22 november 2021 - 20:52

Als Heerlen de goede lessen trekt uit de coronacrisis, kan de regio daar in de toekomst volop van profiteren.

Dat zei Martin Paul, vertrekkend voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, maandagavond tijdens de jaarlijkse lezing Dansen op de Mijnen.

Balkanisering
Waar Paul een half decennium eerder sprak over de 'balkanisering van Limburg', kwam dat begrip ook in de eerste alinea's van zijn lezing terug. Paul refereerde aan de verhuizing van het hoofdkantoor van DSM van Heerlen naar Maastricht en hekelde de toon van de reacties in Heerlen. "Er waren mensen die liever zagen dat het DSM-kantoor naar Amsterdam vertrok of naar het buitenland dan naar Maastricht. In mijn ogen is dat een perverse emotie."

Samenwerking
Die gebrekkige samenwerking constateert Paul tot op de dag van vandaag. "De regio doet zichzelf tekort. Men moet de ander iets gunnen om er samen beter van te worden." Volgens Paul blijft Heerlen veel te veel hangen in het verleden. De Duitser gebruikt het Kölsch platt om die boodschap over te brengen. "Wat fott es, es fott", wat weg is, is weg. Heerlen moet geen ereschuld, maar een investering in de toekomst eisen."

Nieuwe gouverneur Roemer
Vanuit de zaal werd geconstateerd dat nieuwe ambitie bij de politieke bestuurders nauwelijks zichtbaar is. "Vooral bij de provincie, er is een nieuwe Sjeng Kremers nodig", zo waren de woorden die op een instemmend applaus konden rekenen. "Misschien een taak voor de nieuwe gouverneur Emile Roemer, die een verleden heeft in Heerlen", aldus Paul. "We zouden een adviesraad met mensen uit België en Duitsland moeten instellen. Niet zomaar Brainport in Eindhoven kopiëren, maar kijken waar de regio zich zelf kan onderscheiden. Dat is in onze relatie met de buurlanden, de Euregio."

Corona
Paul verwijst in zijn lezing naar de revolutionaire veranderingen die in de coronapandemie een extra versnelling hebben gekregen. Wonen, werken en mobiliteit worden fundamenteel anders. Het thuiswerken dat tijdens de lockdown op grotere schaal is toegepast, zou in de toekomst normaal kunnen worden. "Wonen en werken zijn geen gescheiden entiteiten meer. Ze vormen steeds vaker co-working places." Volgens Paul biedt zo'n gemeenplaats grote kansen aan de regio Parkstad. "Maak Heerlen de modelstad van deze ontwikkelingen. Neem de innovatieve geest van Cultura Nova en maak van Heerlen de stad van de toekomst."

Brightlands-campus
Martin Paul stond aan de wieg van de ontwikkeling van de Brightlands-campussen, het samenwerkingsverband tussen onderwijs, ondernemers en overheid in de regio's Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen en Venlo. Juist die ontwikkeling van Heerlen als kennisstad kan de regio veel brengen, met de smart services campus als uithangbord. "Uw stad heeft met de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool een goede basis voor de doorontwikkeling van de kenniseconomie."

Sjeng Kremers Awards
Tijdens de derde editie van Dansen op de Mijnen werden opnieuw vier Sjeng Kremers Awards uitgereikt. Die oorkondes zijn bestemd voor scripties van talentvolle studenten die zich bezighouden met onderzoek naar innovatie in de regio. Zoals gouverneur Sjeng Kremers dat vier decennia geleden deed. De prijzen waren voor Inge Hooijen en Vivien Judit Csapliczky, met een aanmoedingsaward voor Job Zomerplaag en Ronald Plantinga.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen