Overslaan en naar de inhoud gaan

Kansen voor Flekken bij Oranje: 'Ik moet de keuze afwachten'

Geplaatst opdinsdag 5 oktober 2021 - 20:16

Mark Flekken is voor het grote publiek de meest onbekende naam in de huidige Oranje-selectie. Maar dat hoeft niet te betekenen dat speeltijd ver weg is voor de doelman uit Bocholtz.

Sterker nog: er liggen kansen voor de goalie van SC Freiburg, die bezig is aan misschien wel de belangrijkste week van zijn carrière. "Het is geweldig, en ook een beetje overweldigend om deel uit te maken van een selectie met zo'n grote namen", zegt de keeper tegen L1. "Ik wil genieten, en als er speelminuten bij komen kijken, dan zal ik die zeker meenemen."

Video: L1

Ontdekking
Niet voor niets liet bondscoach Louis van Gaal bij zijn persconferentie tegenover de toegestroomde journalisten meermaals de naam van Flekken vallen, zowel gevraagd als ongevraagd. De bondscoach was maar al te blij de keeper als zijn 'ontdekking' te kunnen betitelen, maar ging ook verder dan dat.

Volgens Van Gaal is Flekken 'ongelofelijk goed' met zijn voeten, heeft de goalie volgens de bondscoach ondanks het gering aantal gespeelde wedstrijden in de Bundesliga een uitstekend basisniveau, en valt hij in de door hemzelfde benoemde categorie 'Van Gaal-keeper'.

Lees ook: Mark Flekken meldt zich bij Oranje: 'Een Van Gaal-keeper'

Van Gaal-keeper
En 'Van Gaal-keepers', dat zijn volgens de coach mannen als Edwin van der Sar en Jasper Cillessen; de keepers waar Van Gaal in zijn vorige ambtstermijnen als bondscoach op leunde. Flekken wordt nu, zonder een seconde gespeeld te hebben, aan dat rijtje toegevoegd. "Het is mooi als de bondscoach zoiets over je zegt", aldus Flekken. "Ik neem die woorden mee en probeer op het veld te laten zien dat ik mijn plek hier verdien."

Mark Flekken Nederlands Elftal
Mark Flekken in gesprek met L1.
Foto: Orange Pictures

Provoceren en legitimeren
Dat Van Gaal zo nadrukkelijk Flekken prijst, is enerzijds een kleine provocatie richting de journalisten die, volgens Van Gaal, met aannames te zeer op de stoel van de bondscoach gaan zitten. Anderzijds lijkt het een signaal tegen Flekken: de coach is natuurlijk benieuwd hoe de keeper hierop reageert, en hij legitimeert bovendien ongevraagd zijn keuze om Flekken op te roepen: een meevoetballende doelman die onder de lat bovendien all-round is. En kenners zijn het eens: deze trainer zal nooit een speler aan zijn selectie toevoegen om deze vervolgens links te laten liggen, laat staan met zoveel trompetgeschal.

'Voor iedereen gelijke kansen'
Wat we ook weten van Van Gaal, is dat hij een groot vertrouwen in zijn keeperstrainer Frans Hoek heeft. Hoek is de man die zeer waarschijnlijk zal bepalen wie er gaat spelen. Flekken begint met een schone lei aan een samenwerking met Hoek en de andere drie keepers, die volgens de Bocholtzenaar allemaal dezelfde boodschap hebben gekregen. "Frans heeft gezegd dat voor iedereen de kansen gelijk zijn", zegt Flekken. "En dus ga ik hier iedere dag gas geven." De trainingsdagen zijn dan ook cruciaal in de aanloop naar de duels tegen Letland (vrijdag, uit) en Gibraltar (maandag, thuis).

Video: L1

Trainingen
Op dat veld zal Flekken zijn vorm moeten onderstrepen, onder toeziend oog van Van Gaal en Hoek. Het is bekend dat nieuwelingen vaak bij hun eerste trainingen met de Oranjeselectie moeite hebben om het tempo en de automatismen te volgen, en die strijd zal Flekken ook moeten voeren. De training op maandag en een deel van de training op dinsdag mocht door de pers bekeken worden en daar werd inderdaad her en der duidelijk dat de keeper nog moet acclimatiseren.

"Het is even wennen aan de visie van de keeperstrainer, maar hij zei ook dat dat even tijd nodig heeft", zegt Flekken. "We zullen veel met elkaar praten en kleine dingetjes met elkaar afstemmen. Ik probeer eraan te wennen hoe hij werkt en hoe we samen kunnen werken."

Machtsvacuüm
Gunstig voor Flekken is dat er een machtsvacuüm in het keepersgilde van Oranje is. Vóór het EK van afgelopen zomer speelde Jasper Cillessen, stand-in Tim Krul komt sinds jaar en dag alleen in aanmerking als daadwerkelijke stand-in, en Maarten Stekelenburg stond als eerste keus onder de lat tijdens het EK maar zwaaide vervolgens af als international. In de afgelopen interlandperiode was Justin Bijlow de eerste keus en dat deed de jonge Feyenoorder met verve: hij ligt daardoor op pole position voor de vaste plek onder de lat, maar heeft nog geen honderd procent garantie op zijn plek, zo lijkt het.

Mark Flekken Nederlands Elftal.
Mark Flekken in actie tijdens de dinsdagtraining.
Foto: Orange Pictures

Geen risico
De wedstrijden tegen Letland en Gibraltar zijn belangrijk, aangezien er gespeeld wordt om kwalificatie voor het wereldkampioenschap en Nederland zich geen puntverlies kan veroorloven. Het uitduel tegen de Letten is het minst makkelijke van de twee duels en Nederland moet in Riga vooral een potentiële bananenschil ontwijken. Maar het duel tegen voetbalgnoom Gibraltar, maandag in de Rotterdamse Kuip, kan op geen enkele manier een probleem worden. Eerder won Oranje het uitduel met 0-7. En dus zou je zeggen dat Van Gaal, die heeft benadrukt dat hij wil zien hoe Flekken zich in verschillende situaties manifesteert, tegen Gibraltar geen risico zou lopen met een debuut van de Bocholtzenaar.

Oezbekistan
Ook al is de kans klein dat Flekken tegen zo'n tegenstander écht getest wordt, zou het een mooie gelegenheid zijn voor Flekken om te laten zien hoe hij de defensie in een wedstrijd aanstuurt; Van Gaal prees hem immers als leider van het 'goed georganiseerde' SC Freiburg. Flekken over Gibraltar-thuis: "Tuurlijk zou dat mooi zijn. Iedere interland is leuk, zelfs al was het in Oezbekistan. Maar we moeten de keuze van de bondscoach en keeperstrainer afwachten." Flekken stelt dat hem nog niets is beloofd wat betreft speelminuten. Maar ook hij zal ongetwijfeld aanvoelen dat er een kans in het verschiet ligt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen