Overslaan en naar de inhoud gaan

Kanon Susteren weer thuis na opknapbeurt

Geplaatst opwoensdag 8 januari 2020 - 20:28

Het kanon van Susteren is na een maandenlange opknapbeurt weer terug op het Raadhuisplein.

Een nieuwe verflaag in originele kleur en het nodige reparatie-werk.

Ons kanon
Terwijl militairen van de Groep Geleide Wapens in Vredepeel het kanon van 6000 kilo op de millimeter nauwkeurig op de sokkel weten te plaatsen, kijken omstanders belangstellend toe: "Dit is niet zomaar een kanon. Dit is ons kanon. Het kanon van Susteren."

Duits kanon
Al 75 jaar staat het kanon in Susteren. In januari 1945 is het achtergelaten door de Duitsers. De PAK 43/41 (Panzer Abwehr Kanone) is in al die jaren van vijandelijk oorlogstuig opgeklommen naar symbool voor de vrede. "Ook al is dit een Duits kanon. Het herinnert ons het belang van vrede en veiligheid," vertelt een Susternaar.

Geen museumstuk
"Londen heeft de Tower Bridge, Parijs de Eiffeltoren. En ja, wij hebben het kanon." Wethouder Peter Pustjens meent wat hij zegt. "Dit kanon hoort niet in een museum en blijft voor altijd in Susteren als het aan de gemeenteraad ligt." Het kanon schopte het zelfs tot een lied van de Jansse Bagge Bend.


Voltreffers
Het imposante stuk geschut joeg in de Tweede Wereld Oorlog schrik aan bij de geallieerden. De vier witte ringen die op de lange loop zijn geschilderd symboliseren voltreffers en bewijzen dat het kanon van Susteren dodelijk effectief is geweest in de oorlogsjaren.

Vastelaovend
Tegenwoordig is het Raadhuisplein met het kanon een vreedzame ontmoetingsplek. Het vervult ook een centrale rol tijdens de Vastelaovend: "Vanaf hier schieten we de Vastelaovend in, niet met dit kanon natuurlijk." Cor Voorter is van de werkgroep kanon van Susteren. Ook hij is natuurlijk blij dat de operatie geslaagd is: "Zonder de hulp van defensie was dat een stuk lastiger geweest."

Commandant
Het kanon is bij een gespecialiseerd bedrijf, Global Coatings, in Echt opgeknapt. De militaire ondersteuning werd onder andere geregeld door Susternaar Jos Kuijpers. Hij wordt binnenkort de nieuwe commandant van de legerbasis in Vredepeel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen