Overslaan en naar de inhoud gaan

Kanon Susteren weer thuis na opknapbeurt

Geplaatst opwoensdag 8 januari 2020 - 20:28

Het kanon van Susteren is na een maandenlange opknapbeurt weer terug op het Raadhuisplein.

Een nieuwe verflaag in originele kleur en het nodige reparatie-werk.

Ons kanon
Terwijl militairen van de Groep Geleide Wapens in Vredepeel het kanon van 6000 kilo op de millimeter nauwkeurig op de sokkel weten te plaatsen, kijken omstanders belangstellend toe: "Dit is niet zomaar een kanon. Dit is ons kanon. Het kanon van Susteren."

Duits kanon
Al 75 jaar staat het kanon in Susteren. In januari 1945 is het achtergelaten door de Duitsers. De PAK 43/41 (Panzer Abwehr Kanone) is in al die jaren van vijandelijk oorlogstuig opgeklommen naar symbool voor de vrede. "Ook al is dit een Duits kanon. Het herinnert ons het belang van vrede en veiligheid," vertelt een Susternaar.

Geen museumstuk
"Londen heeft de Tower Bridge, Parijs de Eiffeltoren. En ja, wij hebben het kanon." Wethouder Peter Pustjens meent wat hij zegt. "Dit kanon hoort niet in een museum en blijft voor altijd in Susteren als het aan de gemeenteraad ligt." Het kanon schopte het zelfs tot een lied van de Jansse Bagge Bend.


Voltreffers
Het imposante stuk geschut joeg in de Tweede Wereld Oorlog schrik aan bij de geallieerden. De vier witte ringen die op de lange loop zijn geschilderd symboliseren voltreffers en bewijzen dat het kanon van Susteren dodelijk effectief is geweest in de oorlogsjaren.

Vastelaovend
Tegenwoordig is het Raadhuisplein met het kanon een vreedzame ontmoetingsplek. Het vervult ook een centrale rol tijdens de Vastelaovend: "Vanaf hier schieten we de Vastelaovend in, niet met dit kanon natuurlijk." Cor Voorter is van de werkgroep kanon van Susteren. Ook hij is natuurlijk blij dat de operatie geslaagd is: "Zonder de hulp van defensie was dat een stuk lastiger geweest."

Commandant
Het kanon is bij een gespecialiseerd bedrijf, Global Coatings, in Echt opgeknapt. De militaire ondersteuning werd onder andere geregeld door Susternaar Jos Kuijpers. Hij wordt binnenkort de nieuwe commandant van de legerbasis in Vredepeel.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie Ć©n bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen