Overslaan en naar de inhoud gaan

Kankerspecialisten: ga naar een arts als je klachten hebt

Geplaatst opvrijdag 10 april 2020 - 9:16

Wie zich zorgen maakt om kanker of klachten heeft, moet vooral naar de dokter gaan.

Die oproep doen verschillende kankerorganisaties omdat het aantal kankerdiagnoses sinds de uitbraak van het coronavirus met 30 procent is gedaald. Ook wordt minder vaak een beroep gedaan op een kankerspecialist. Dat is "zorgwekkend", vinden de organisaties.

Signalen
Ze hopen dat mensen niet blijven lopen met klachten, aangezien het "belangrijk is dat mogelijke signalen voor kanker niet worden gemist". De Nederlandse Kankerregistratie zag het aantal diagnoses de afgelopen weken flink dalen, vermoedelijk omdat mensen bang zijn besmet te raken met het coronavirus tijdens een doktersbezoek.

Capaciteit genoeg
Ook de gedachte dat momenteel alleen acute zorg wordt verleend, houdt mensen bij een oncoloog weg. En dat terwijl ziekenhuizen over genoeg capaciteit beschikken "om diagnostische tests naar kanker te doen". Ook mensen die kanker hebben of hebben gehad, moeten niet wachten met een bezoek aan een dokter bij klachten.

Gevolgen
"Het publiek voelt enige schroom om zich te melden met niet-acute klachten, vanwege corona. En huisartsen proberen zo veel mogelijk telefonisch af te doen. Maar een afwijking moet je zien en voelen, een prostaattumor kun je niet telefonisch vaststellen. Daarnaast heeft het RIVM alle bevolkingsonderzoeken stilgelegd. Dat is begrijpelijk. Maar het gevolg van dit alles is wel dat tumoren in een later stadium zullen worden vastgesteld. Daar zullen we nog vijf tot tien jaar de gevolgen van merken", aldus Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)-voorzitter Thijs Merkx in Medisch Contact.

Oproep
De oproep wordt gedaan door KWF Kankerbestrijding, Stichting kanker.nl, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Stichting Oncologische Samenwerking (SONCOS).

Eerder gaven ook de Hersenstichting en de Hartstichting mensen het advies bij klachten snel contact op te nemen met een deskundige.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen