Overslaan en naar de inhoud gaan

Kandidaat-gedeputeerden vereerd: 'Limburg zit in mijn bloed'

Geplaatst opdinsdag 29 juni 2021 - 20:46

De zes kandidaat-gedeputeerden voor het nieuwe provinciebestuur reageren verheugd op hun voordracht.

Madeleine van Toorenburg (CDA) zegt geen nee te hebben kunnen zeggen op het verzoek van waarnemend gouverneur Johan Remkes om gedeputeerde te worden. "Limburg gaat mij zeer aan het hart. Het is een schitterende provincie waar ik jaren heb gewoond. Mijn moeder woont hier ook nog", aldus het oud-Tweede Kamerlid dat in het Brabantse Rosmalen woont.

De bestuurscrisis heeft haar niet afgeschrikt. "Ik wil graag daar zijn waar ik iets kan betekenen. Dat zit in mijn bloed, net als Limburg", zegt Van Toorenburg. Zij heeft geen overleg gehad met de CDA-fractie in het Limburgs Parlement over haar kandidatuur. Ze heeft louter gereageerd op de vraag van Johan Remkes.

Lees ook: Haagse contacten en Limburg-kennis van belang voor deputés

De CDA-fractie liet eerder weten voorstander te zijn van een interim-bestuur met gedeputeerden zonder politieke binding bijvoorbeeld uit het bedrijfsleven, maar ook mensen met een politieke achtergrond zoals oud-bestuurders. Johan Remkes zou daarbij het voortouw moeten nemen in samenwerking met de twaalf fracties.

Maarten van Gaans
Kandidaat-gedeputeerde Maarten van Gaans van D66 spreekt van een unieke kans en een mooie en eervolle uitdaging 'om terug te keren naar mijn provincie Limburg'.

Van Gaans - met 32 jaar de jongste beoogde gedeputeerde - werkte de afgelopen jaren in Brussel en Den Haag. Hij is vanaf april 2019 politiek adviseur van Rob Jetten, de fractievoorzitter van D66. "Het netwerk en de contacten die ik daar heb, wil ik uiteraard inzetten voor Limburg", zo stelt Van Gaans, die het nieuwe provinciebestuur omschrijft als een mooi gemêleerd gezelschap 'waar ik een waardevolle toevoeging voor kan zijn'.

Lia Roefs
Oud-PvdA Tweede Kamerlid, voormalig Statenlid en ex-wethouder van Bergen Lia Roefs noemt het een hele grote klus waar zij aan begint als gedeputeerde. "Het is gewoon weer twee jaar aan de slag, terwijl ik mijn pensioen al aan het voorbereiden was."

Ze heeft wel even bedenktijd gevraagd toen Remkes haar benaderde, maar heeft geen moment echt geaarzeld. "Als een beroep op mij wordt gedaan en het is voor Limburg, dan weet ik het wel", zo verklaart Roefs. "De bestuurscrisis is de reden dat men op zoek is gegaan naar anderen. Dan help je om problemen mee op te lossen, hoop je."

Ad Roest
Ad Roest (Lokaal-Limburg) moet stoppen als wethouder van Venlo nu hij gedeputeerde wordt. Hij vindt dat heel erg jammer, maar stelt dat Venlo inmiddels wel weer financieel gezond is.

"Het grote voordeel is dat ik, net als in Venlo, als beoogd gedeputeerde de portefeuille financiën en bedrijfsvoering krijg. Het is een soort voortzetting. Leuk daar op een ander niveau mee door te kunnen gaan", zegt Roest.

Hij vindt het ook een grote eer dat hij gevraagd is en een uitdaging waar hij zich op verheugt. De bestuurscrisis heeft hem niet doen aarzelen. "Uitdagingen hebben mij nog nooit afgeschrikt. Ze zetten mij er juist toe aan om dingen te doen. Net als in Venlo", aldus Roest. Hij omschrijft zichzelf als iemand die geen politicus is omdat hij niet uit de politiek komt, maar een zakelijke achtergrond heeft. "Dat heeft er in Venlo in ieder geval toe bijgedragen dat het financieel gezien resultaat hebben kunnen boeken."

Lees ook: PVV houdt presentatie kandidaat-gedeputeerden in beraad

Stephen Satijn
VVD'er Stephan Satijn stopte in 2018 na zeven jaar als wethouder van Venlo. Hij keert nu terug in de politiek als gedeputeerde. "Als je politici spreekt, zeggen die nooit vaarwel, maar tot ziens", aldus Satijn met een knipoog. "Wanneer politiek in je zit, dan ga je vanzelf serieus nadenken over de vraag om gedeputeerde te worden."

Tegelijk zegt hij buitengewoon verrast te zijn en het bijzonder eervol te vinden dat hij gevraagd is door waarnemend gouverneur Remkes. "Dat is niet niks. Daar denk je dan goed over na", zo verklaart Satijn. "Ik denk dat mijn collega's en ik er echt op gebrand zijn om met elkaar en met Provinciale Staten deze klus te klaren. Er ligt een hele hoop werk en een grote verantwoordelijkheid voor Limburg. Zeker in de lastige situatie als gevolg van corona. Limburg heeft behoefte aan continuïteit."

Geert Gabriëls
Geert Gabriëls (GroenLinks) noemt het lastig dat hij moet stoppen als wethouder van Weert nu hij gedeputeerde wordt. "Ik zit nog met de gevoelens van mijn laatste vergadering met B&W. Je hebt je toch zeven jaar met hart en ziel ingezet voor Weert, voor de inwoners en de ambtelijke organisatie. Maar ik ben naast Weertenaar ook trotse Limburger. Ik wil al die energie die ik in Weert heb gestopt, ook graag in Limburg kwijt. Ik ga er helemaal voor."

Volgens Gabriëls kan een provinciebestuur zonder gedeputeerden niet. Maar er moet gewoon doorgegaan worden ondanks de hele lastige situatie. "Er moet een oplossing komen. En daar draag ik graag aan bij. Met mijn aanstaande collega's denk ik dat we de rust kunnen bewaren en heel goed naar de toekomst kunnen kijken", zegt Gabriëls.

Tweede Kamer
Hij deed in maart nog een vergeefse poging om voor GroenLinks gekozen te worden in de Tweede Kamer. Gabriëls stond vijftiende op de kandidatenlijst. Hij had al besloten om niet opnieuw lijsttrekker te worden voor Weert Lokaal bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. "Ik wil in Limburg datgene brengen waar ik mee bezig ben. Met name natuur en landschap. Toen dacht ik: 'Ja, daar wil ik voor gaan als gedeputeerde.'"

De zes kandidaat-gedeputeerden maakten dinsdagmiddag kennis met elkaar in het gouvernement. Vrijdag worden zij officieel benoemd en geïnstalleerd in een extra vergadering van het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen