Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan een bruiloft de komende tijd nog doorgaan?

Geplaatst opdinsdag 29 september 2020 - 20:10

Aanstaande bruidsparen verkeren in grote onzekerheid. Moeten ze hun geplande bruiloft in sterk afgeslankte vorm door laten gaan of toch maar het hele feest afblazen?

Door de maandag afgekondigde strengere maatregelen is een huwelijksfeest praktisch vrijwel onmogelijk. Zelfs door creatief met de regels om te springen. Of je moet het heel erg klein houden.

Minder
Uit een rondgang langs allerlei Limburgse trouwlocaties bijkt al dat het aantal geplande bruiloften de komende tijd sowieso veel kleiner is dan normaal. Sinds het begin van de coronacrisis in maart regent het afmeldingen en verplaatsingen. Sommige paren hebben hun huwelijksfeest al meerdere keren moeten uitstellen. "En sommigen trouwen helemaal niet meer", zegt weddingplanner Mara Franssen.

Voor veel mensen is een groot feest namelijk het belangrijkst en dat zit er sowieso voorlopig niet in. "Een ander paar heeft de bruiloft een jaar uitgesteld. In de hoop dat het dan wel op een normale manier kan", aldus Franssen.

Vier of dertig personen?
Als je strikt naar de regels kijkt, kunnen er niet veel mensen bij zijn. Maar over de exacte aantallen heerst verwarring. Een huwelijksgezelschap, dus bruidspaar met gasten, mag in principe maar uit vier personen bestaan. Kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee.

Maar aangezien er twee getuigen van minimaal 18 jaar nodig zijn, is de gastenlijst dan al vol, zo schrijft de Rijksoverheid voor. Dezelfde voorschriften gelden namelijk ook voor verjaardagen, jubilea, geboortes, borrels en personeelsuitjes. Die kunnen dus sowieso de komende drie weken niet doorgaan.

Kerk
Toch geldt dat niet voor alle bijeenkomsten, want bij een kerkelijke activiteit geldt weer geen maximum. Bij een huwelijk in de kerk mogen dus meer mensen aanwezig zijn, mits er afstand wordt gehouden. Formeel is dat dan weer geen feest, maar een kerkelijke inzegening.

Oplossingen
Bij Kasteel Vaeshartelt in Maastricht staan de komende weken nog vier bruiloften op de agenda, maar het is de vraag of die door kunnen gaan. Directeur Paul Janmaat gaat nog altijd uit van het maximum van dertig mensen, die binnen bijeen mogen komen. "We zijn met de aanstaande bruidsparen in gesprek over wat wel en niet mogelijk is. Misschien moet je het feest in meerdere delen opknippen en een diner aanbieden waarbij iedereen moet zitten. We kijken naar praktische oplossingen", zegt Janmaat.

Intens en intiem
Agnes Stijnen is zelfstandig trouwambtenaar en heeft de komende maanden vijftien paren op de planning, die ze in de echt gaat verbinden. Sommigen bellen al in paniek en mogelijk komen er nog afzeggingen. "Maar de huwelijken die dan wel doorgaan, zijn heel intiem en intens. Alleen de mensen die je er echt bij wil hebben, zijn er dan. En op een later tijdstip doen we de ceremonie voor het hele gezelschap nog wel eens over", zegt Stijnen, die werkt voor de gemeenten Roermond en Roerdalen.

Verwarring
Maar ook bij haar is de verwarring groot. "Een trouwerij op locatie valt onder de horeca, dus op dit moment maximaal dertig personen. In de trouwzaal mag je vanwege de afstand slechts twintig mensen ontvangen, terwijl bij verenigingen het maximum weer vijftig is." Toch is Stijnen optimistisch over het doorgaan van bruiloften. "Ik heb in het begin van de coronacrisis een trouwerij met zes personen gedaan, waarbij de rest tijdens de ceremonie een wandeling is gaan maken. Met een beetje creativiteit kom je er wel."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen