Overslaan en naar de inhoud gaan

Kan een bruiloft de komende tijd nog doorgaan?

Geplaatst opdinsdag 29 september 2020 - 20:10

Aanstaande bruidsparen verkeren in grote onzekerheid. Moeten ze hun geplande bruiloft in sterk afgeslankte vorm door laten gaan of toch maar het hele feest afblazen?

Door de maandag afgekondigde strengere maatregelen is een huwelijksfeest praktisch vrijwel onmogelijk. Zelfs door creatief met de regels om te springen. Of je moet het heel erg klein houden.

Minder
Uit een rondgang langs allerlei Limburgse trouwlocaties bijkt al dat het aantal geplande bruiloften de komende tijd sowieso veel kleiner is dan normaal. Sinds het begin van de coronacrisis in maart regent het afmeldingen en verplaatsingen. Sommige paren hebben hun huwelijksfeest al meerdere keren moeten uitstellen. "En sommigen trouwen helemaal niet meer", zegt weddingplanner Mara Franssen.

Voor veel mensen is een groot feest namelijk het belangrijkst en dat zit er sowieso voorlopig niet in. "Een ander paar heeft de bruiloft een jaar uitgesteld. In de hoop dat het dan wel op een normale manier kan", aldus Franssen.

Vier of dertig personen?
Als je strikt naar de regels kijkt, kunnen er niet veel mensen bij zijn. Maar over de exacte aantallen heerst verwarring. Een huwelijksgezelschap, dus bruidspaar met gasten, mag in principe maar uit vier personen bestaan. Kinderen tot en met 12 jaar tellen daarbij niet mee.

Maar aangezien er twee getuigen van minimaal 18 jaar nodig zijn, is de gastenlijst dan al vol, zo schrijft de Rijksoverheid voor. Dezelfde voorschriften gelden namelijk ook voor verjaardagen, jubilea, geboortes, borrels en personeelsuitjes. Die kunnen dus sowieso de komende drie weken niet doorgaan.

Kerk
Toch geldt dat niet voor alle bijeenkomsten, want bij een kerkelijke activiteit geldt weer geen maximum. Bij een huwelijk in de kerk mogen dus meer mensen aanwezig zijn, mits er afstand wordt gehouden. Formeel is dat dan weer geen feest, maar een kerkelijke inzegening.

Oplossingen
Bij Kasteel Vaeshartelt in Maastricht staan de komende weken nog vier bruiloften op de agenda, maar het is de vraag of die door kunnen gaan. Directeur Paul Janmaat gaat nog altijd uit van het maximum van dertig mensen, die binnen bijeen mogen komen. "We zijn met de aanstaande bruidsparen in gesprek over wat wel en niet mogelijk is. Misschien moet je het feest in meerdere delen opknippen en een diner aanbieden waarbij iedereen moet zitten. We kijken naar praktische oplossingen", zegt Janmaat.

Intens en intiem
Agnes Stijnen is zelfstandig trouwambtenaar en heeft de komende maanden vijftien paren op de planning, die ze in de echt gaat verbinden. Sommigen bellen al in paniek en mogelijk komen er nog afzeggingen. "Maar de huwelijken die dan wel doorgaan, zijn heel intiem en intens. Alleen de mensen die je er echt bij wil hebben, zijn er dan. En op een later tijdstip doen we de ceremonie voor het hele gezelschap nog wel eens over", zegt Stijnen, die werkt voor de gemeenten Roermond en Roerdalen.

Verwarring
Maar ook bij haar is de verwarring groot. "Een trouwerij op locatie valt onder de horeca, dus op dit moment maximaal dertig personen. In de trouwzaal mag je vanwege de afstand slechts twintig mensen ontvangen, terwijl bij verenigingen het maximum weer vijftig is." Toch is Stijnen optimistisch over het doorgaan van bruiloften. "Ik heb in het begin van de coronacrisis een trouwerij met zes personen gedaan, waarbij de rest tijdens de ceremonie een wandeling is gaan maken. Met een beetje creativiteit kom je er wel."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen