Overslaan en naar de inhoud gaan

Kämna wint in Tour, Dumoulin stijgt plekje in klassement

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 18:35

Lennard Kämna heeft de zestiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Duitser was de sterkste uit de kopgroep en won solo in Villard-de-Lans.

Tom Dumoulin finishte als dertigste en steeg een plek in het algemeen klassement. Primoz Roglic blijft daarin leider. Wout Poels behaalde met een 56ste plaats zijn beste klassering deze Tour.

Alpenrit
Nadat iedereen een negatieve coronatest had afgelegd tijdens de tweede rustdag, mochten 156 renners dinsdagmiddag beginnen aan de derde en laatste Tourweek. Met vijf cols op het programma, waarvan een van de eerste categorie, stond de eerste Alpenrit op het programma.

Kopgroep
Vele renners wilden mee met de vlucht van de dag. Na een halfuur reden er 35 koplopers aan de leiding. De kopgroep van de dag leek bekend. De groep hield echter niet stand, door een slechte samenwerking. Korte tijd later ontstond een kopgroep met vijftien man. Een aantal renners had de slag gemist en probeerde alsnog de oversteek te maken. Drie man wisten de aansluiting te vinden. Daardoor kwamen er achttien koplopers aan de leiding te rijden.

Aanschuiven
Maar daarmee waren nog een aantal renners niet tevreden. Vijf renners moesten ruim een halfuur achtervolgen, maar konden uiteindelijk nog aanschuiven. Daardoor kwamen er 23 leiders, met onder meer Julian Alaphilippe, Warren Barguil, Pierre Rolland, Simon Geschke en Tiesj Benoot. De voorsprong van de kopgroep liep al snel op, omdat Jumbo-Visma, dat het peloton leidde, wel vrede had met de koplopers. De 23 koplopers mochten maximaal vijftien minuten voor het peloton uitrijden.

Eerste categorie
Vlak voor de Montée de Saint-Nizier-du-Moucherotte, van eerste categorie, ontsnapte Quentin Pacher uit de kopgroep. De Fransman reed al snel een voorsprong bij elkaar. Daarachter viel de kopgroep uit elkaar door het klimwerk. Uit het peloton moesten veel renners lossen, waaronder ook Egan Bernal.

Verbrokkeld
De kopgroep was ondertussen verbrokkeld. Pacher werd gegrepen door Alaphilippe, Carapaz, Reichenbach en Kämna. In het peloton kwam er een aanval van Guillaume Martin. De nummer elf van het algemeen klassement reed samen met een ploeggenoot weg. Robert Gesink hield echter het tempo hoog, waardoor de twee renners weer werden gepakt.

Sterke Carapaz
In de kopgroep moest Pacher al snel passen door zijn inspanning van even daarvoor. Richard Carapaz trok twee kilometer onder de top hard door. Alleen Lennard Kämna kon nog volgen. Alaphilippe moest opvallend genoeg passen. In de laatste honderden kilometers voor de top trok Kämna nog even hard door, waardoor hij Carapaz uit het wiel reed en solo verder reed.

Slotklim
Doordat Kämna een goede tijdrijder is, liep zijn voorsprong al snel op naar de dertig seconden. Kämna bouwde zijn voorsprong al snel uit en ging met ruim een minuut voorsprong beginnen aan de korte slotklim. Daarop hield de Duitser eenvoudig stand. Daardoor won de renner van Bora-Hansgrohe voor het eerst in zijn carrière een etappe in een grote ronde. Carapaz werd op gepaste afstand tweede en Sébastien Reichenbach completeerde het podium.

Klassementsmannen
In de groep met de klassementsmannen gebeurde er toch nog iets. Een knecht van UAE Team Emirates nam het initiatief over, maar een aanval bleef uit. Nairo Quintana kon het tempo niet volgen en moest daardoor passen. De groep met de gele trui kwam binnen op bijna zeventien minuten achterstand, daarin zat ook Tom Dumoulin die dertigste werd. Door het lossen van Quintana stijgt Dumoulin een plekje in het algemeen klassement, naar plaats negen. Wout Poels finishte als 56ste op ruim negentien minuten achterstand.

Tour de L1mbourg
Meer over de zestiende etappe van de Tour de France in Tour de L1mbourg. Om 18:30 uur, 20:30 uur en 22:30 uur op L1 TV. Bij gastheer Maurice de Heus en vaste sidekick Gert Jakobs zijn de directeur van de KNWU, Thorwald Veneberg, en Britt Jochems, die coacht bij Watersley, te gast.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen