Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen over vervroegde sluiting kerncentrale Tihange

Geplaatst opdinsdag 19 januari 2016 - 16:52

De PvdA in de Tweede Kamer wil dat milieuminister Schultz met België en Duitsland gaat overleggen over een versnelde sluiting van de kerncentrale in Tihange.

In Zuid-Limburg en Duitsland zijn veel zorgen over de oude kerncentrale, die op zo'n 40 kilometer van Maastricht ligt.

Reactoren Tihange 1 en 3 gaan volgens de planning dicht in 2025, Tihange 2 sluit in 2023. Die laatste kernreactor werd onlangs weer opgestart, nadat hij in 2012 werd stilgelegd vanwege haarscheurtjes in de reactorvaten.

In actie
Maastricht en het Duitse Aken kondigden onlangs een een gang naar de rechter te maken om sluiting van de centrale af te dwingen. Volgens PvdA-Kamerlid Jan Vos moet nu ook VVD-minister Melanie Schultz van Haegen in actie komen.

Lees ook: Maastricht en Aken pakken Tihange juridisch aan

Waakhond
Hij wil ook weten of het klopt dat de Belgische nucleaire waakhond FANC vindt dat er in Tihange een zelfgenoegzame veiligheidscultuur leeft. Welke maatregelen nemen de Belgische regering en FANC om dat om te buigen, vraagt Vos in zijn schriftelijke vragen.

Minister Melanie Schultz brengt binnenkort een bezoek aan de kerncentrale in Doel.
Foto: ANP/Jerry Lampen

Doel
Woensdag brengt minister Schultz een inspectiebezoek aan de kerncentrale in Doel, bij Antwerpen. Over die kerncentrale heerst in West-Brabant dan weer onrust. PvdA-kamerlid Vos wil na afloop van de minister weten wat haar bevindingen zijn.

Het is de bedoeling dat minister Schultz over een tijdje ook naar Tihange gaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen