Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen over schuldsaneringsfraude bewindvoerders

Geplaatst opdonderdag 20 februari 2020 - 20:12

De SP stelt Kamervragen over de duizenden euro's die in Limburg zijn gestolen door twee bewindvoerders. Samen sluisden ze zo'n vier ton weg van rekeningen van mensen in de schuldsanering.

Dat blijkt uit informatie in handen van L1.

Zwarte lijst
Tweede Kamerlid Jasper van Dijk wil nu antwoorden van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) en minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). De SP'er, die al dertien jaar in de Tweede Kamer zit, vraagt onder meer om een zwarte lijst voor louche bewindvoerders.

Lees ook: Honderden mensen in schuldsanering voor tonnen opgelicht

Casino en vakantie
Roel D. (37, Bunde) en Rick E. (33, Geleen) hebben los van elkaar geld gestolen van hun toch al arme cliënten. Als deze mensen bijvoorbeeld zorgtoeslag kregen, werd dat door de bewindvoerders naar hun eigen rekening overgemaakt. Roel vergokte zeker drie ton, terwijl Rick op vakantie ging en eigen rekeningen betaalde van de ongeveer 90.000 euro die hij heeft gestolen.

Niet vervolgd
In totaal werden er zeker 250 mensen in de schuldsanering gedupeerd. Rick werd al in oktober 2016 ontslagen, Roel in april 2018. Toch zijn zij nog niet vervolgd. "De langere doorlooptijd heeft te maken met de geringe capaciteit die het Openbaar Ministerie in Limburg heeft om dit soort fraudezaken te onderzoeken", liet een justitiewoordvoerder weten eerder aan L1 weten.

Eerder ingrijpen
Kamerlid Van Dijk vraagt aan de staatssecretaris en de minister wat ze aan die geringe capaciteit bij justitie in Limburg gaan doen. "Waarom is er niet eerder ingegrepen en waarom duurt het proces zo lang?", vraagt hij zich af. Van Dijk wil ook in kaart brengen hoeveel bewindvoerders landelijk in de fout zijn gegaan en hoeveel van hen al vervolgd zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen