Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen over inzet ambtenaren 'privékwestie' Knops

Geplaatst opvrijdag 17 september 2021 - 18:01

De PvdA en de SP in de Tweede Kamer willen opheldering over de inzet van ambtenaren die staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom bij hebben gestaan in een privékwestie.

Ze stellen de kamervragen naar aanleiding van NRC-berichtgeving. De krant schreef onlangs dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ambtenaren, de landsadvocaat en een aan het ministerie ondergeschikte dienst heeft ingezet bij het afhandelen van een privékwestie rond een omstreden grondaankoop.

Gronddeal
De ambtenaren kwamen met juridische analyses en hielpen bij het opstellen van communicatiestrategieën toen NRC en De Limburger publicaties voorbereidden over de grondaankoop van Knops uit 2010. Volgens de publicaties van vorig jaar zou Knops, in de tijd dat hij Kamerlid was, voor enkele tienduizenden euro's bevoordeeld zijn geweest bij de koop van de grond voor zijn huis. Zelf ontkent hij dat.

Lees ook: 'Ambtenaren hielpen staatssecretaris Knops in privékwestie'

Privékwestie of niet?
SP-Kamerlid Renske Leijten en PvdA-Kamerleden Khadija Arib en Barbara Kathmann vragen demissionair minister van Binnenlandse Zaken en demissionair premier Rutte of zij de grondaankoop uit 2010 ook een privéaangelegenheid vinden. 'En moet een bewindspersoon als hij door een privékwestie in opspraak komt dit delen met hen en dit openbaar maken?', schrijven ze.

In dat geval rechtvaardigt het geen ambtelijke en juridische ondersteuning, vinden de PvdA-Kamerleden. SP-Kamerlid Leijten vult deze vragen aan door erop te wijzen dat het ontbreken van duidelijke richtlijnen over ambtelijke bijstand ambtenaren in een kwetsbare positie brengt, waarbij het moeilijk is hun diensten te weigeren aan een bewindspersoon.

'Raakt integriteit'
Het ministerie verdedigt de ambtelijke werkzaamheden rond de publicaties. "Ernstige aantijgingen die de integriteit van de staatssecretaris raken, zijn relevant voor het openbaar functioneren", laat een woordvoerder weten aan NRC.

Integriteitscode
Deskundigen bekritiseren dat standpunt in de krant. Het Europese anticorruptieorgaan van de Raad van Europa hamert al jaren op een integriteitscode voor bewindspersonen, maar het kabinet heeft op dit terrein niets geregeld. Dat zegt universitair docent bestuurswetenschap Leonie Heres (Universiteit Utrecht), die in leiderschap en integriteit is gespecialiseerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen