Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen na 'onverteerbare' situatie in zaak Thijs H.

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 16:05

Er zijn Kamervragen gesteld naar aanleiding van de zaak rondom moordverdachte Thijs H. (28). Een tweelingzus van een van de slachtoffers heeft een schadeclaim ingediend, maar het is nog maar de vraag of ze een vergoeding krijgt.

Haar advocaat Sébas Diekstra noemde dat tijdens het proces al 'onverteerbaar en onverdedigbaar'.

Lees ook: Tbs en 24 jaar cel geëist tegen moordverdachte Thijs H.

Wetswijziging
Momenteel is wettelijk vastgelegd dat bepaalde personen standaard in aanmerking komen voor een schadevergoeding, wanneer een familielid om het leven wordt gebracht. Broers en zussen horen echter niet bij die groep. Dat is Diekstra tegen het zere been. Hij stipte het punt vorige week aan op de tweede procesdag van de zaak Thijs H. en riep op tot een wetswijziging.

Verdrietige situatie
Michiel van Nispen (SP) heeft nu dus Kamervragen gesteld. "Waarom worden ouders voor hun verdriet wel standaard gecompenseerd, maar moeten broers en zussen aantonen dat ze een nauwe persoonlijke betrekking hebben, terwijl ze zich vaak in dezelfde verdrietige situatie bevinden?"

Lees ook: Advocaten Thijs H. fileren eis justitie: 'Sneer na sneer'

Sterke band
Een broer of zus moet aantonen dat er een 'nauwe persoonlijke betrekking' is, dat er dus een sterke band bestond met de overledene. Pas als ze een rechter daarvan kunnen overtuigen, volgt uitbetaling van de schadeclaim. "Vindt u dat wenselijk?", vraagt Van Nispen in zijn brief aan minister van Rechtsbescherming Sander Dekker.

Tegen Thijs H. werd deze week 24 jaar cel en tbs geëist voor het doodsteken van drie mensen. Op 30 juli doet de rechter uitspraak.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen