Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen na 'onverteerbare' situatie in zaak Thijs H.

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 16:05

Er zijn Kamervragen gesteld naar aanleiding van de zaak rondom moordverdachte Thijs H. (28). Een tweelingzus van een van de slachtoffers heeft een schadeclaim ingediend, maar het is nog maar de vraag of ze een vergoeding krijgt.

Haar advocaat Sébas Diekstra noemde dat tijdens het proces al 'onverteerbaar en onverdedigbaar'.

Lees ook: Tbs en 24 jaar cel geëist tegen moordverdachte Thijs H.

Wetswijziging
Momenteel is wettelijk vastgelegd dat bepaalde personen standaard in aanmerking komen voor een schadevergoeding, wanneer een familielid om het leven wordt gebracht. Broers en zussen horen echter niet bij die groep. Dat is Diekstra tegen het zere been. Hij stipte het punt vorige week aan op de tweede procesdag van de zaak Thijs H. en riep op tot een wetswijziging.

Verdrietige situatie
Michiel van Nispen (SP) heeft nu dus Kamervragen gesteld. "Waarom worden ouders voor hun verdriet wel standaard gecompenseerd, maar moeten broers en zussen aantonen dat ze een nauwe persoonlijke betrekking hebben, terwijl ze zich vaak in dezelfde verdrietige situatie bevinden?"

Lees ook: Advocaten Thijs H. fileren eis justitie: 'Sneer na sneer'

Sterke band
Een broer of zus moet aantonen dat er een 'nauwe persoonlijke betrekking' is, dat er dus een sterke band bestond met de overledene. Pas als ze een rechter daarvan kunnen overtuigen, volgt uitbetaling van de schadeclaim. "Vindt u dat wenselijk?", vraagt Van Nispen in zijn brief aan minister van Rechtsbescherming Sander Dekker.

Tegen Thijs H. werd deze week 24 jaar cel en tbs geëist voor het doodsteken van drie mensen. Op 30 juli doet de rechter uitspraak.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen