Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen na 'onverteerbare' situatie in zaak Thijs H.

Geplaatst opvrijdag 3 juli 2020 - 16:05

Er zijn Kamervragen gesteld naar aanleiding van de zaak rondom moordverdachte Thijs H. (28). Een tweelingzus van een van de slachtoffers heeft een schadeclaim ingediend, maar het is nog maar de vraag of ze een vergoeding krijgt.

Haar advocaat Sébas Diekstra noemde dat tijdens het proces al 'onverteerbaar en onverdedigbaar'.

Lees ook: Tbs en 24 jaar cel geëist tegen moordverdachte Thijs H.

Wetswijziging
Momenteel is wettelijk vastgelegd dat bepaalde personen standaard in aanmerking komen voor een schadevergoeding, wanneer een familielid om het leven wordt gebracht. Broers en zussen horen echter niet bij die groep. Dat is Diekstra tegen het zere been. Hij stipte het punt vorige week aan op de tweede procesdag van de zaak Thijs H. en riep op tot een wetswijziging.

Verdrietige situatie
Michiel van Nispen (SP) heeft nu dus Kamervragen gesteld. "Waarom worden ouders voor hun verdriet wel standaard gecompenseerd, maar moeten broers en zussen aantonen dat ze een nauwe persoonlijke betrekking hebben, terwijl ze zich vaak in dezelfde verdrietige situatie bevinden?"

Lees ook: Advocaten Thijs H. fileren eis justitie: 'Sneer na sneer'

Sterke band
Een broer of zus moet aantonen dat er een 'nauwe persoonlijke betrekking' is, dat er dus een sterke band bestond met de overledene. Pas als ze een rechter daarvan kunnen overtuigen, volgt uitbetaling van de schadeclaim. "Vindt u dat wenselijk?", vraagt Van Nispen in zijn brief aan minister van Rechtsbescherming Sander Dekker.

Tegen Thijs H. werd deze week 24 jaar cel en tbs geëist voor het doodsteken van drie mensen. Op 30 juli doet de rechter uitspraak.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen