Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamers staan leeg: universiteit loopt tonnen mis

Geplaatst opwoensdag 8 juli 2020 - 6:00

De universiteit loopt tonnen aan inkomsten mis doordat een groot deel van de buitenlandse studenten is teruggekeerd naar huis.

Vanwege de coronacrisis staan veel tijdelijke studentenwoningen momenteel leeg in Maastricht.

Leegstand
De guest houses, zoals ze genoemd worden, zijn onderdeel van de Maastrichtse universiteit en zijn voornamelijk bedoeld voor buitenlandse studenten. De universiteit heeft 930 studio's en kamers in bezit waarvan er 600 beschikbaar zijn voor studenten die voor een periode van drie tot zes maanden in Maastricht verblijven. Ongeveer 70 procent van de bezetting is weggevallen nadat veel buitenlandse studenten medio maart hun kamer hebben opgezegd en terug naar huis zijn gegaan. “Ik schat dat de universiteit hierdoor ongeveer drie ton aan inkomsten misloopt,” zegt Maurice Evers, hoofd studentenhuisvesting Universiteit Maastricht.

Terugbetalen
De universiteit heeft de coulanceregel dat studenten geld terugkrijgen als ze de huur voortijdig opzeggen. "De studenten moesten de laatste maand nog betalen, plus een extra opzegmaand", vertelt Evers. "De maanden waarin ze niet in Maastricht verbleven, heeft de universiteit netjes terugbetaald."

Bezetting blijft laag
Evers verwacht dat het tekort verder zal oplopen. Door de coronacrisis en de onzekerheid over de invulling van het komende studiejaar zullen er in het eerste semester veel minder buitenlandse studenten naar Maastricht komen. De bezetting van de kamers zal daardoor niet snel oplopen. "We hebben gekeken naar andere oplossingen om de bezettingsgraad te verhogen", zegt Evers. Of er bijvoorbeeld interesse is vanuit studenten die een master of bachelor (gaan) volgen. Maar deze groep zoekt meestal een kamer via particuliere verhuurders of corporaties voor een langere of onbepaald termijn. Daarnaast hebben we gekeken of er tijdelijk toeristen in de 'short stay' woningen kunnen verblijven. Maar zoals verwacht zijn er op dit moment amper buitenlandse toeristen in Maastricht."

Nederlandse studenten
Ook een deel van de Nederlandse studenten met een kamer in de Limburgse hoofdstad is teruggekeerd naar huis. De meeste Nederlandse studenten behouden wel hun kamer. "We verwachten dat de studenten snel terug zullen keren naar Maastricht wanneer de universiteit en hogeschool weer opengaat", vertelt Evers.

studenten studentenkamer maastricht university universiteit kamers (7 jul 2020)
Foto: Miko Brepols (L1)
Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen