Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamerlid Öztürk wil 'slavenpaneel' van gouden koets

Geplaatst opmaandag 14 september 2015 - 21:26

Het Roermondse Kamerlid Selçuk Öztürk van de fractie DENK vraagt koning Willem-Alexander om een paneel van de gouden koets te halen.

Dinsdag rijdt tijdens prinsjesdag de koets voorlopig voor het laatst, daarna wordt het rijtuig gedurende drie tot vier jaar gerestaureerd.

Nieuwe start
Volgens Öztürk is dat een uitgelezen kans om een nieuwe start te maken. "De paneelschilderingen aan de linkerkant van de Gouden Koets tonen halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen die zich onderwerpen aan het Koninklijk Huis.

Dit tafereel heet Hulde der Koloniën. Maar het koloniale verleden van de ene Nederlander, is het slavernijverleden van de andere Nederlander. Die afbeeldingen doen dan ook veel mensen pijn," zo staat te lezen in een open brief aan de koning.

Wijsheid
Kamerlid Öztürk rekent op de wijsheid van de koning. Dinsdag rijden de koning en de koningin in de gouden koets van paleis Noordeinde naar de Ridderzaal in Den Haag, waar Willem-Alexander de troonrede zal voordragen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Öztürk onbetwiste hoedjeswinnaar Prinsjesdag
Woede over logo en naam van nieuwe partij Kuzu en Öztürk
Denk stapt naar rechter om naam en logo Denk
Partij van Kuzu en Öztürk moet op zoek naar nieuw logo
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen