Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer wil vaart achter vergoeding gedupeerden watersnood

Geplaatst opmaandag 22 november 2021 - 13:29

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat gedupeerden van de watersnood van juli in Limburg zo snel mogelijk hun onverzekerde schade vergoed moeten krijgen door het Rijk zoals eerder beloofd. Het duurt allemaal veel te lang, zo is de teneur.

Dat bleek tijdens een vergadering van de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

Verzuipen in bureaucratie
De regering besloot half augustus de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in te zetten. Die wet is een vangnet voor schade die niet door een verzekering wordt vergoed en niet te vermijden was. Onder meer veel ondernemers en instellingen vallen in die categorie. CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk vindt het niet kunnen dat gedupeerden nog langer moeten wachten en dreigen te verzuipen in bureaucratie.

Lees ook: Wateroverlast Limburg is nationale ramp

Wantrouwen
Laura Bromet van GroenLinks stelde dat uitgegaan moet worden van vertrouwen en niet van wantrouwen bij de uitkering aan gedupeerden. "Heel veel mensen zitten te wachten op geld", aldus Bromet. "Waar blijft de beloofde royale tegemoetkoming", zei SGP-kamerlid Chris Stoffer tijdens de vergadering.

Spoed
Habtamu de Hoop van de PvdA vond het wrang dat zoveel mensen en bedrijven na vier maanden nog geen euro hebben gezien. "Het geld moet zo snel mogelijk uitgekeerd worden", betoogde hij. Barry Madlener van de PVV vroeg zich af hoelang betrokkenen nog moeten wachten. "Stop met wantrouwen naar de mensen, betracht spoed", stelde Madlener.

Fonds
De meeste partijen wilden ook weten wat minister Barbara Visser (VVD) vindt van het voorstel van de provincie, de 31 Limburgse gemeenten en het Waterschap Limburg om de wateroverlast in Limburg in de toekomst te voorkomen. Daarvoor is een fonds van 1,2 miljard euro nodig waaraan het Rijk een forse bijdrage moet leveren. Het voorstel werd begin november overhandigd aan de minister.

Lees ook: Roep om fonds van 1,2 miljard euro tegen wateroverlast

Weerextremen
Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie pleitte voor concrete afspraken met alle betrokken partijen. SGP-er Chris Stoffer toonde zich voorstander van het naar voren halen van investeringen en ook CDA en PvdA vroegen om concrete stappen. Tjeerd de Groot van D66 had het in dit verband over "wij zijn allemaal Limburg. Want weerextremen zullen in de toekomst overal voorkomen.'' PVV-er Madlener stelde dat er wat moet gebeuren. Hij zei positief tegenover het Limburgse voorstel te staan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen