Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer wil ruimere regeling voor chroom-6

Geplaatst opwoensdag 7 november 2018 - 18:19

De Tweede Kamer vindt dat de schaderegeling van Defensie voor slachtoffers van de kankerverwekkende chroom-6-verf onvoldoende is.

Het ministerie moet ruimhartiger omgaan met claims van slachtoffers en nabestaanden, aldus een zeer kritische Kamer. Verschillende oud-medewerkers van de Navo-depots in Eygelshoven en Brunssum werden ziek als gevolg van het werken met de schadelijke verf.

'Onrechtvaardig'
De regeling doet geen recht aan de slachtoffers, zei Salima Belhaj van D66. Volgens Hanke Bruins Slot (CDA) moet er meer maatwerk komen. "De regeling pakt onrechtvaardig uit voor slachtoffers", vertelt Sadet Karabulut (SP). Er moet een oplossing komen voor mensen die tussen wal en schip vallen, zei VVD'er André Bosman.

Lees ook: Defensie keert 9 ton uit aan slachtoffers chroom-6

Aanvullend schadefonds
Een aantal partijen waaronder SP en GroenLinks vindt dat er een aanvullend schadefonds voor de slachtoffers moet komen. Militaire vakbonden, die betrokken waren bij het opstellen van de collectieve schaderegeling, vinden ook dat de schaderegeling kan worden verbeterd.

Lijst met ziektes
De partijen vinden verder dat meer ziekten onder de schaderegeling moeten vallen. Laat daar onderzoek naar doen, is de oproep van Bruins Slot. Volgens de SP valt momenteel 90 procent van de slachtoffers buiten de schaderegeling. De lijst met ziektes veroorzaakt door chroom-6 is beperkt, omdat het wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Excuses
Defensie wist al tientallen jaren dat verf met chroom-6 schadelijk is, maar stelde de medewerkers niet op de hoogte. Pas in juni bood staatssecretaris Barbara Visser na een onderzoek excuses aan. Ook kondigde ze toen een schaderegeling aan. Daaruit is nog net geen miljoen uitgekeerd.

Teruggebracht
Veel partijen waaronder D66, SP en PVV willen dat direct wordt gestopt met het gebruik van chroom-6-verf. Volgens Defensie is het gebruik van verf met chroom-6 al flink teruggebracht. Het wordt alleen nog gebruikt bij de luchtmacht.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen