Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer: ruime meerderheid voor intercity Aken vanaf 2025

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 22:21

De Tweede Kamer heeft met zeer ruime meerderheid een motie van CDA en SP aangenomen dat er vanaf 2025 een intercity moet gaan rijden van Amsterdam via Heerlen naar Aken. Alleen de PVV stemde tegen.

In 2025 gaat de nieuwe vervoersconcessie voor de NS in.

Motie
In de motie wordt erop gewezen dat Aken een Europees knooppunt voor de Hogesnelheidslijn is en dat er al meer dan 100 miljoen is geïnvesteerd in het opknappen van het spoor tussen Heerlen en Aken. Verder wordt gesteld dat grensoverschrijdend vervoer via het spoor kansen biedt voor de economie en duurzaamheid. Bijvoorbeeld als concurrerend alternatief voor het vliegen op de korte afstanden.

Besluit in voorjaar
Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zei onlangs in een commissievergadering de komende tijd met alle betrokken partijen opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Daarbij gaat het onder meer om de NS, de provincie en de Duitse vervoersautoriteit. In het voorjaar wil zij een 'gedragen' besluit nemen.

Druk op de ketel
Volgens CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen geeft de Tweede Kamer 'met deze uitspraak een duidelijk signaal aan het kabinet dat investeren in grensoverschrijdend spoor geen kwestie is van 'of' maar van 'maak het mogelijk''. Hij noemt het niet meer uit te leggen dat belangrijke intercity’s stoppen vóór de grens en niet 20 of 30 kilometer over de grens bij HSL-knooppunten als Aken of Luik.

Amhaouch diende de aangenomen motie samen in met Cem Lacin van de SP.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen