Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer: ruime meerderheid voor intercity Aken vanaf 2025

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 22:21

De Tweede Kamer heeft met zeer ruime meerderheid een motie van CDA en SP aangenomen dat er vanaf 2025 een intercity moet gaan rijden van Amsterdam via Heerlen naar Aken. Alleen de PVV stemde tegen.

In 2025 gaat de nieuwe vervoersconcessie voor de NS in.

Motie
In de motie wordt erop gewezen dat Aken een Europees knooppunt voor de Hogesnelheidslijn is en dat er al meer dan 100 miljoen is geïnvesteerd in het opknappen van het spoor tussen Heerlen en Aken. Verder wordt gesteld dat grensoverschrijdend vervoer via het spoor kansen biedt voor de economie en duurzaamheid. Bijvoorbeeld als concurrerend alternatief voor het vliegen op de korte afstanden.

Besluit in voorjaar
Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zei onlangs in een commissievergadering de komende tijd met alle betrokken partijen opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Daarbij gaat het onder meer om de NS, de provincie en de Duitse vervoersautoriteit. In het voorjaar wil zij een 'gedragen' besluit nemen.

Druk op de ketel
Volgens CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen geeft de Tweede Kamer 'met deze uitspraak een duidelijk signaal aan het kabinet dat investeren in grensoverschrijdend spoor geen kwestie is van 'of' maar van 'maak het mogelijk''. Hij noemt het niet meer uit te leggen dat belangrijke intercity’s stoppen vóór de grens en niet 20 of 30 kilometer over de grens bij HSL-knooppunten als Aken of Luik.

Amhaouch diende de aangenomen motie samen in met Cem Lacin van de SP.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen