Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer gaat stap verder om Defensiekantoor te redden

Geplaatst opwoensdag 7 december 2016 - 19:45

CDA en PvdA in de Tweede Kamer willen VVD-minister Jeanine Hennis-Plasschaert alsnog dwingen om de sluiting van het betaalkantoor van defensie in Eygelshoven op te schorten.

CDA-kamerlid Raymond Knops uit Hegelsom en PvdA-kamerlid Sultan Günal-Gezer hebben daartoe samen een amendement ingediend. Donderdag wordt daarover gestemd.

Motie
Twee weken geleden nam de Tweede Kamer al met ruime meerderheid een motie aan om de sluiting van
Eygelshoven en de verhuizing naar het hoofdkantoor in Utrecht uit te stellen. Maar de minister legde die motie naast zich neer.

Lees ook: Minister houdt vast aan sluiting betaalkantoor

Amendement
Daarom dienen CDA en PvdA nu een amendement in omdat daarmee rechtstreeks kan worden ingegrepen in de begroting. De minister kan dat dan niet meer veranderen.
In het amendement worden de eenmalige kosten van de verhuizing, 300.000 euro, uit de begroting gehaald.

Verhuizing
Daarmee kan de beoogde jaarlijkse besparing door de verhuizing van 200.000 euro in ieder geval voor ruim een jaar worden opgevangen. Het gaat dan om kosten van bijvoorbeeld nutsvoorzieningen, dienstreizen en IT-ondersteuning. In de tussentijd moet de minister in overleg met de regio waarbij ook naar alternatieve locaties in Zuid-Limburg moet worden gekeken.

Campus Heerlen
Ook moeten de eerder toegezegde nieuwe vormen van samenwerking tussen defensie en de Smart
Services Campus in Heerlen concreet worden gemaakt. Een definitief besluit mag de regering pas nemen na overleg met de Tweede Kamer, zo staat in het amendement.

Duidelijk
CDA-kamerlid Raymond Knops zegt dat het er vooral om gaat dat er eerst duidelijkheid is over alternatieven voor de 34 burgermedewerkers en 16 militairen van het betaalkantoor in Eygelshoven. "De minister moet eerst boter bij de vis leveren voordat we sluiting van Eygelshoven willen overwegen", aldus Knops. "Nu zijn haar beloftes nog veel te vaag."

De verwachting is dat de Tweede Kamer het amendement van CDA en PvdA aanneemt.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Defensie kijkt naar campus voor personeel Eygelshoven
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Twee bedrijven met 400 banen naar Campus Heerlen
Limburg heeft eigen Loopbaan Ontwikkel Centrum
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen