Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer eist opheldering na vondst wapens in gevangenis

Geplaatst opwoensdag 8 februari 2017 - 22:50

Verschillende partijen in de Tweede Kamer eisen opheldering van staatssecretaris Klaas Dijkhoff over de situatie in gevangenis Ter Peel in Evertsoord.

Woensdag werd bekend dat in de cel van een 28-jarige gedetineerde wapens en munitie zijn gevonden. De man, die een celstraf van vijftien jaar uitzit, zou tijdens zijn verlof meerdere gewapende overvallen hebben gepleegd. Hij is in zijn cel aangehouden.

Misgegaan
Verschillende Kamerleden reageren verbolgen. "Dit is duidelijk echt misgegaan", zegt CDA'er Madeleine van
Toorenburg, die voor haar politieke carrière directielid was van Ter Peel. "Hoe dit heeft kunnen gebeuren, moet onderzocht worden. Daarbij moet worden gekeken hoe eventuele signalen konden worden gemist en hoe hij in de gevangenis het wapen en de munitie heeft kunnen krijgen en bewaren." Ze gaat vragen stellen aan Dijkhoff.

Detectiepoortje
De 28-jarige gevangene verbleef in een half open inrichting, maar dat mag volgens PVV-Kamerlid Lilian Helder geen excuus zijn. "De PVV vindt het volstrekt onbegrijpelijk en onbestaanbaar dat een vuurwapen en munitie een gevangenis zijn binnengesmokkeld. Je mag toch op zijn minst verwachten dat iedereen die een gevangenis betreedt door een detectiepoortje moet en dat er regelmatig celinspectie plaatsvindt. Ook in een zogenoemde half open inrichting."

Schokkend
Niet alleen de oppositie, maar ook coalitiepartijen VVD en PvdA willen opheldering van
Dijkhoff. "Het is schokkend, het gaat hier om zeer ernstige delicten", reageert PvdA'er Ahmed Marcouch op de website van De Limburger. "Hoe is het mogelijk dat iemand het voor elkaar krijgt om dit soort zware wapens binnen te krijgen." Zijn collega-Kamerlid Floort van Oosten van de VVD noemt het 'volstrekt onbestaanbaar' dat dit kon gebeuren. "Als een gevangene ergens niet mee in aanraking mag komen, dan is het wel met wapens."

Het Openbaar Ministerie heeft al aangekondigd dat er een onderzoek komt naar het incident.

Lees ook: Intern onderzoek naar situatie in gevangenis Ter Peel

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Intern onderzoek naar situatie in gevangenis Ter Peel
Wapens en munitie gevonden in gevangeniscel Ter Peel
Wapens in cel van dader Hoensbroekse kofferbakmoord
Issam T. voor rechter voor overvallen tijdens weekendverlof
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen