Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer debatteert over giftige chroomverf

Geplaatst opdinsdag 11 november 2014 - 6:40

Minister Hennis-Plasschaert moet zich dinsdagavond in de Tweede Kamer verantwoorden over de voortgang in de onderzoeken naar het gebruik van chroomverf bij Defensie.

De oppositie vindt dat de minister die onderzoeken moet versnellen, zelf denkt ze dat één tot twee jaar nodig is voor zorgvuldige onderzoeken.

Brunssum en Eygelshoven
Op werkplaatsen van het ministerie is in de jaren 80 en 90 gewerkt met de kankerverwekkende verf. Al bijna negenhonderd (oud-) medewerkers hebben zich gemeld. Een kwart van hen heeft gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf. Onder hen ook vele Limburgers die in Brunssum en Eygelshoven werkzaam waren. Hennis heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen. Zelf doet ze historisch onderzoek in de archieven van Defensie.

Doofpotaffaire
De SP vindt dat Hennis veel meer moet doen om een einde te maken aan de 'doofpotaffaire'. PVV en D66 hebben vragen over de leider van het onderzoeksteam bij Defensie, oud-luchtmachtgeneraal Freek Groen. Die had in de jaren tachtig een leidinggevende functie op de vliegbasis Twenthe en zou daar volgens betrokkenen klachten over de verf en de slechte ventilatie in de hangar hebben genegeerd.

Lees ook:
Leider taskforce Chroom-6 ligt onder vuur

SP wil einde aan 'doofpotaffaire' chroom-6
Defensie breidt onderzoek naar giftige chroomverf uit
Defensie nam zieken voor lief

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Risico's giftige verf waren bekend bij Defensie
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Nog meer klachten Defensie over chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen