Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer debatteert over giftige chroomverf

Geplaatst opdinsdag 11 november 2014 - 6:40

Minister Hennis-Plasschaert moet zich dinsdagavond in de Tweede Kamer verantwoorden over de voortgang in de onderzoeken naar het gebruik van chroomverf bij Defensie.

De oppositie vindt dat de minister die onderzoeken moet versnellen, zelf denkt ze dat één tot twee jaar nodig is voor zorgvuldige onderzoeken.

Brunssum en Eygelshoven
Op werkplaatsen van het ministerie is in de jaren 80 en 90 gewerkt met de kankerverwekkende verf. Al bijna negenhonderd (oud-) medewerkers hebben zich gemeld. Een kwart van hen heeft gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf. Onder hen ook vele Limburgers die in Brunssum en Eygelshoven werkzaam waren. Hennis heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen. Zelf doet ze historisch onderzoek in de archieven van Defensie.

Doofpotaffaire
De SP vindt dat Hennis veel meer moet doen om een einde te maken aan de 'doofpotaffaire'. PVV en D66 hebben vragen over de leider van het onderzoeksteam bij Defensie, oud-luchtmachtgeneraal Freek Groen. Die had in de jaren tachtig een leidinggevende functie op de vliegbasis Twenthe en zou daar volgens betrokkenen klachten over de verf en de slechte ventilatie in de hangar hebben genegeerd.

Lees ook:
Leider taskforce Chroom-6 ligt onder vuur

SP wil einde aan 'doofpotaffaire' chroom-6
Defensie breidt onderzoek naar giftige chroomverf uit
Defensie nam zieken voor lief

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Risico's giftige verf waren bekend bij Defensie
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Nog meer klachten Defensie over chroomverf
SP wil einde aan 'doofpotaffaire' chroom-6
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen