Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer debatteert over giftige chroomverf

Geplaatst opdinsdag 11 november 2014 - 6:40

Minister Hennis-Plasschaert moet zich dinsdagavond in de Tweede Kamer verantwoorden over de voortgang in de onderzoeken naar het gebruik van chroomverf bij Defensie.

De oppositie vindt dat de minister die onderzoeken moet versnellen, zelf denkt ze dat één tot twee jaar nodig is voor zorgvuldige onderzoeken.

Brunssum en Eygelshoven
Op werkplaatsen van het ministerie is in de jaren 80 en 90 gewerkt met de kankerverwekkende verf. Al bijna negenhonderd (oud-) medewerkers hebben zich gemeld. Een kwart van hen heeft gezondheidsklachten die veroorzaakt kunnen zijn door de chroomverf. Onder hen ook vele Limburgers die in Brunssum en Eygelshoven werkzaam waren. Hennis heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen. Zelf doet ze historisch onderzoek in de archieven van Defensie.

Doofpotaffaire
De SP vindt dat Hennis veel meer moet doen om een einde te maken aan de 'doofpotaffaire'. PVV en D66 hebben vragen over de leider van het onderzoeksteam bij Defensie, oud-luchtmachtgeneraal Freek Groen. Die had in de jaren tachtig een leidinggevende functie op de vliegbasis Twenthe en zou daar volgens betrokkenen klachten over de verf en de slechte ventilatie in de hangar hebben genegeerd.

Lees ook:
Leider taskforce Chroom-6 ligt onder vuur

SP wil einde aan 'doofpotaffaire' chroom-6
Defensie breidt onderzoek naar giftige chroomverf uit
Defensie nam zieken voor lief

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Risico's giftige verf waren bekend bij Defensie
Slachtoffers Chroom-6: schadevergoeding vorm van erkenning
Nog meer klachten Defensie over chroomverf
Geld voor bescherming POMS-werknemers nooit gebruikt
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen